Η Άννα Δρούζα προτείνει 3 μοναδικές πολιτιστικές εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε

Παρακάτω θα βρείτε 3 μοναδικές πολιτιστικές εμπειρίες που προτείνει η Άννα Δρούζα και δεν πρέπει να χάσετε:

1. Καντίντ ή Η Αισιοδοξία

Στο Θέατρο Πόρτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα των γαλλικών γραμμάτων  σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, σε διασκευή και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.

Ένα σατιρικό κείμενο, μικρό σε όγκο, του οποίου η δειλή- ή για την ακρίβεια σχεδόν κρυφή- εμφάνιση στα 1759, δεν προϊδέαζε για τη μεγάλη επιρροή και διάρκειά του στους επερχόμενους αιώνες. Σε μια εποχή που ο Διαφωτισμός άρχιζε με πολύ πιο σίγουρα βήματα να καθορίζει το πνευματικό και κοινωνικό πλαίσιο του ευρωπαϊκού χώρου, ο Καντίντ (γαλλ.: αθώος, απλοϊκός, αγαθός) με τον υπότιτλο Ή η Αισιοδοξία, αντιπαρατέθηκε με σθένος στη βασική αρχή του Γερμανού φιλοσόφου Λάιμπνιτς, ότι “ζούμε στον καλύτερο δυνατό κόσμο”, κλείνοντας το μάτι στους μυημένους. Συγγραφέας του κάποιος ανύπαρκτος δόκτωρ Ράλφ.

Δεν θα αργούσε να αποκαλυφτεί, ότι πίσω απ’ αυτό το ψευδώνυμο κρυβόταν ο διασημότερος ίσως πνευματικός άνθρωπος της εποχής του, ο Φρανσουά Μαρί Αρουέ, γνωστός σε όλους με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Βολταίρος. 

Ο Καντίντ ή η Αισιοδοξία έρχεται στο ΠΟΡΤΑ, για να προκαλέσει μ’ έναν τρόπο πνευματώδη και συνάμα πνευματικό ένα ειρωνικό αυτοσαρκαστικό μειδίαμα ή ένα γέλιο τρανταχτό. Για να φέρει λίγο «Διαφωτισμό» μέσα σε τόσο σκοτάδι.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Πάσχου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παντελής Φλατσούσης
Βοηθός σκηνογράφου: Γεωργία Τσίπουρα
Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Με τους: Μιχάλη Συριόπουλο, Ελένη Βλάχου, Ειρήνη Μπούνταλη, Ευσταθία Τσαπαρέλη, Μάνο Γαλανή, Παντελή Βασιλόπουλο, Φοίβο Συμεωνίδη, Βασίλη Κουλακιώτη, Δημήτρη Φουρλή

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 18.30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Κανονικό εισιτήριο: 15 ευρώ

Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων): 12 ευρώ

Ανέργων 8 ευρώ

Φεγγίτης

Στο θέατρο Εμπορικόν

Το πολυβραβευμένο έργο «Φεγγίτης» του Βρετανού θεατρικού συγγραφέα, σεναριογράφου και σκηνοθέτη Sir David Hare, παρουσιάζεται εδώ και κάποιο καιρό στο θέατρο Εμπορικόν, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη.

Ένα χειμωνιάτικο βράδυ στο Λονδίνο, ο επιτυχημένος επιχειρηματίας, Τομ Σάρτζεντ (Δημήτρης Καταλειφός) εμφανίζεται απρόσμενα στο διαμέρισμα της Κίρα Χόλις (Λουκία Μιχαλοπούλου), τρία χρόνια μετά το τέλος της ερωτικής σχέσης τους.

Ο Τομ είναι ένας εύπορος ιδιοκτήτης χώρων εστίασης που έχει χάσει πρόσφατα τη γυναίκα του και επιδιώκει την επανασύνδεση με την πρώην σύντροφό του Κίρα, η οποία έχει γυρίσει σελίδα στη ζωή της και πλέον εργάζεται ως δασκάλα σε ένα σχολείο στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή του Λονδίνου.

Ο «Φεγγίτης» διερευνά και διαπραγματεύεται εύστοχα αλλά και με χιούμορ, το κατά πόσο μία σχέση αγάπης θα μπορούσε να υφίσταται ανάμεσα σε δύο ανθρώπους με διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές κοσμοθεωρίες και συμπεριφορές. Τόσο η ιδεαλίστρια Κίρα, όσο και ο πραγματιστής Τομ είναι εμφανές ότι χρειάζονται ο ένας τον άλλον, κάτι που πρώτος απ’ όλους διακρίνει ο νεαρός Έντουαρντ (Μιχάλης Πανάδης) -ο γιός του Τομ- που επισκέπτεται την Κίρα προσπαθώντας να την πείσει να γυρίσει κοντά στον πατέρα του.

Ο «Φεγγίτης» (Skylight) έχει ανέβει πρώτη φορά στο Λονδίνο από το Εθνικό Θέατρο (1995) και αργότερα παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο West End και στο Broadway, ενώ έχει κερδίσει τα βραβεία Tony «Καλύτερης Παράστασης» (2015) και Olivier «Καλύτερου Έργου» (1996). Την παράσταση “Skylight” στο Λονδίνο το 2014, σκηνοθέτησε ο Stephen Daldry με πρωταγωνιστές τους Bill Nighy και Carey Mulligan.

Ο Sir David Hare έχει γράψει περισσότερα από 30 θεατρικά έργα, ήταν υποψήφιος για 2 Όσκαρ («Οι Ώρες», «Σφραγισμένα Χείλη»), 3 Χρυσές Σφαίρες και 3 βραβεία Tony. Έχει κερδίσει ένα βραβείο BAFTA και δυο Βραβεία Olivier.

O «Φεγγίτης» αποτέλεσε την αφορμή για την πρώτη συνεργασία του Δημήτρη Καταλειφού με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη που υπογράφει τη σκηνοθεσία. Το «Skylight» παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Εξαρχείων, σε σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη, με τον τίτλο «Γυάλινος ουρανός» (1996-1997).

 

Συντελεστές:

Μετάφραση: Μιρέλλα Παπαοικονόμου
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή
Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα
Mουσική Σύνθεση: Μίνως Μάτσας
Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλέκος Γιάνναρος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Σκουλά
Βοηθός Σκηνογράφου: Γιώργος Θεοδοσίου

Πρωταγωνιστούν: Δημήτρη Καταλειφός, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μιχάλης Πανάδης
Παραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Τετάρτη: 20:00
Πέμπτη, Παρασκευή: 21:00
Σάββατο: 18:00 & 21:00
Κυριακή: 20:00

Τοποθεσία:Θέατρο Εμπορικόν, Σαρρή 11, Αθήνα

Eισιτήρια:15 ευρώ (προπώληση)

Προπώληση:Ticket365.gr | www.viva.gr | 11876 | Media Markt | Reload Stores | Seven Spots | Ευριπίδης βιβλιοπωλεία

Πληροφορίες / Κρατήσεις: http://www.a-th.gr/

Sasha Waltz & Guests: Kreatur

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η νέα, συγκλονιστική χορογραφία της Sasha Waltz με τίτλο Κreatur, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Βερολίνο το περασμένο καλοκαίρι, παρουσιάζεται μόνο για δύο παραστάσεις στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Μαρτίου στις 8 το βράδυ (αποκλειστικός χορηγός: Εθνική Τράπεζα).
Μετά το Körper από την τριλογία της για το σώμα, η διάσημη βερολινέζα χορογράφος που αναζητά πάντα το διάλογο με τις άλλες μορφές τέχνης, συναντά για πρώτη φορά δύο εικονοκλαστικούς καλλιτέχνες, την πρωτοποριακή σχεδιάστρια μόδας Iris van Herpen, διάσημη παγκοσμίως για τα ρούχα-αρχιτεκτονήματά της, και τον σχεδιαστή φωτισμών Urs Schönebaum που έχει συνεργαστεί με σπουδαίους σκηνοθέτες του θεάτρου και του κινηματογράφου όπως οι Pierre Audi, Michael Haneke και Robert Wilson αλλά και σημαντικούς εικαστικούς δημιουργούς όπως η Marina Abramovic και ο William Kentridge.
Με βασικούς άξονες τον χορό, τα κοστούμια και τους φωτισμούς, η Sasha Waltz δημιουργεί, μέσα από τα σώματα 14 χορευτών της ομάδας της, ένα έργο που γίνεται ένα με τη μουσική του Soundwalk Collective.
Ένα από τα στοιχεία της παράστασης που πραγματικά συν-διαμορφώνει το έργο είναι τα κοστούμια της ολλανδής σχεδιάστριας μόδας και εικαστικού Iris Van Herpen. Γνωστή για τις αιρετικές τις παρουσιάσεις μόδας, η Van Herpen χρησιμοποιεί εδώ όλο το οπλοστάσιο των μέχρι τώρα παρεμβάσεών της για να προσθέσει μια πραγματικά φουτουριστική αισθητική στο έργο της Sasha Waltz. Και δεν είναι τυχαίο ότι τα κοστούμια δημιουργήθηκαν με τις πιο σύγχρονες τεχνικές του 3D printing και του lasercutting.


Η σύνθεση των Soundwalk Collective για το Kreatur χρησιμοποιεί ως ηχητική πηγή ηχογραφήσεις από το εσωτερικό διαφόρων εργοστασίων και σημαντικών κτηρίων που έχουν πάρει νέα χρήση, όπως το τέκνο κλαμπ Berghain στο Βερολίνο, που στεγάζεται σε ένα παλιό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος στο Φρίντιρχσαϊν ή το μουσείο Berlin-Hohenschönhausen Memorial που στεγάζεται στα κτήρια των πολιτικών φυλακών της Στάζι, των υπηρεσιών Ασφαλείας της Ανατολικής Γερμανίας. Αυτά τα εμβληματικά κτήρια του 20ού αιώνα αποτυπώνουν την εξουσία, τον έλεγχο και τη μαζική παραγωγή, ενώ ταυτόχρονα υπήρξαν οι πρώτοι μάρτυρες της ριζικής αλλαγής του κοινωνικού και ηχητικού τοπίου που μας περιβάλλει.

Πληροφορίες

 

Διάρκεια: 95 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Η παράσταση είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 16 ετών

Σκηνοθεσία, Χορογραφία Sasha Waltz
Κοστούμια Iris van Herpen
Μουσική Soundwalk Collective
Φωτισμοί Urs Schönebaum
Υπεύθυνος δοκιμών Davide Di Pretoro
Δραματουργία Jochen Sandig
Χορός, Χορογραφία Liza Alpízar Aguilar, Jirí Bartovanec, Davide Camplani, Clémentine Deluy, Claudia de Serpa Soares, Peggy Grelat-Dupont, Hwanhee Hwang, Lorena Justribó Manion, Annapaola Leso, Nicola Mascia, Virgis Puodziunas, Zaratiana Randrianantenaina, Corey Scott-Gilbert, Yael Schnell

Τιμές εισιτηρίων
9 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 14 € (Ζώνη Ε) ● 22 € (Ζώνη Δ) ● 28 € (Ζώνη Γ) ● 36 € (Ζώνη Β) ● 42 € (Ζώνη Α) ● 50 € (Διακεκριμένη Ζώνη)

Eισιτήρια

210 7282333, megaron.gr
και σε όλα τα καταστήματα Public

 

Σχετικά άρθρα