Γαλλία: Επίθεση τζιχαντιστή σε σούπερ-μάρκετ με 3 νεκρούς – Την ευθύνη ανέλαβε το ISIS

Νεκρός έπεσε από τα πυρά των ειδικών δυνάμεων ο ένοπλος που κρατούσε ομήρους σε σούπερ μάρκετ στην Τρεμπ, στη νότια Γαλλία, κατά τη διάρκεια εφόδου στο κατάστημα. Τρεις νεκροί και τρεις τραυματίες από τις επιθέσεις του δράστη. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, πρόκειται για «σοβαρή κατάσταση», καθώς όλα δείχνουν ότι «πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια». Για τρομοκρατική επίθεση έκανε λόγο και ο Εμανουέλ Μακρόν. Την ευθύνη για το περιστατικό ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ με σύντομη συνέντευξη τύπου, από την πόλη Τρεμπ, ο δράστης, 26 ετών, γεννήθηκε στο Μαρόκο, και ήταν γνωστός στην αστυνομία για μικροπαραβάσεις και διακίνηση ναρκωτικών.

«Τίποτε δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε να περάσει σε τρομοκρατική ενέργεια» δήλωσε ο υπουργός. «Η αλλαγή ήταν ραγδαία και ενόσω ήταν υπό παρακολούθηση» πρόσθεσε.

Στο σουπερμάρκετ, όπου ο τρομοκράτης κρατούσε τους ομήρους, υψηλόβαθμος από τη χωροφυλακή της Καρκασόν δέχθηκε να πάρει τη θέση ενός ομήρου, πράγμα που αποδέχτηκε ο δράστης.

Ο χωροφύλακας άφησε στο τραπέζι ανοικτό το τηλέφωνό του, ώστε οι συνάδελφοί του να μπορούν να ακούν το τι γινόταν στο εσωτερικό του σουπερμάρκετ. Έτσι, στο άκουσμα ενός πυροβολισμού εφόρμησαν και σκότωσαν τον δράστη, παρότι η αρχική θέληση ήταν να τον συλλάβουν ζωντανό.

Ο χωροφύλακας που πήρε τη θέση του ομήρου τραυματίστηκε σοβαρά από τον πυροβολισμό, η δε πράξη του χαρακτηρίστηκε «ηρωική» από τον υπουργό.

Η τρελή πορεία του δολοφόνου ξεκίνησε νωρίς το πρωί στην πόλη Καρκασόν πυροβολώντας τέσσερις αστυνομικούς των γαλλικών ΜΑΤ που επέστρεφαν από το γυμναστήριο. Από τους πρώτους αυτούς πυροβολισμούς τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, προφανώς σοβαρά αφού η σφαίρα πέρασε τον πνεύμονα όχι μακριά από την καρδιά, θρυμματίζοντας τα πλευρά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της αστυνομίας.

Ο δράστης τράπηκε στη συνέχεια σε φυγή με ένα αυτοκίνητο, αφού σκότωσε τον οδηγό και τραυμάτισε τον συνοδηγό, εξήγησε ο υπουργός.

Φθάνοντας στη γειτονική Τρεμπ μπήκε στο σουπερμάρκετ πυροβολώντας τους ανύποπτους υπαλλήλους και κρατώντας στη συνέχεια ομήρους τα υπόλοιπα άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης κατά την έναρξη της ομηρίας δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Ο τηλεοπτικός σταθμός BFM είχε μεταδώσει, επικαλούμενος ανώνυμη πηγή, πως ο δράστης της ομηρίας είχε την απελευθέρωση του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, δράστη των επιθέσεων του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε πως ένας «στρατιώτης του χαλιφάτου» πραγματοποίησε την επίθεση. Η τζιχαντιστική οργάνωση δεν έδωσε άλλες πληροφορίες.

«Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε από τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Σημείωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν συντονισμένα και εξαιρετικά γρήγορα μετά την αρχική επίθεση στην πόλη Καρκασόν, που είχε θύμα ένα αστυνομικό του σώματος των CRS (ανάλογο των ΜΑΤ).

Ο πρόεδρος υπογράμμισε την υποστήριξή του προς όλους όσους «αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυτήν την κατάσταση», δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν θα κάνει για την ώρα «κανέναν επίσημο απολογισμό» της κατάστασης.

Η υπόθεση έχει ήδη ανατεθεί στην αρμόδια αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Ολοκληρώνοντας, ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε στους κατοίκους της πόλης Τρεμπ, διαβεβαιώνοντάς τους για την πλήρη κινητοποίηση της κυβέρνησης και ιδιαίτερα των αστυνομικών δυνάμεων για την ασφάλεια της περιοχής.

Πηγή: ert.gr

Σχετικά άρθρα