Πώς επιδρά το μητρικό γάλα στον ύπνο του μωρού;

Το δεύτερο μωράκι μου είναι 11 ημέρων, του δίνω ξένο γάλα για να κοιμάται καλύτερα το βράδυ, αλλά μάταια… Ξυπνάει συνέχεια και κλαίει. Το ταΐζω συνέχεια, αλλά δεν υπάρχει διαφορά. Μήπως φταίει το γάλα; Μήπως δεν χορταίνει; Έχω αλλάξει ήδη 2 μάρκες, αλλά δεν υπάρχει διαφορά…

Στο ερώτημά σας απαντά η Κωνσταντίνα-Μαρία Χατζηκωνσταντίνου, Μαία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Θα σου πρότεινα να αντικαταστήσεις  το ξένο γάλα με τον μητρικό θηλασμό. Δεν υπάρχει καλύτερο, θρεπτικότερο και γεμάτο αντισώματα γάλα απ’ ότι το δικό σου! Επίσης, εκτός από τα πολλά οφέλη που προσφέρει ο θηλασμός στο μωρό σου, έχει και πολλά πλεονεκτήματα για την δική σου υγεία. Συχνά πολλές μητέρες ανησυχούν, γιατί έχουν την αίσθηση ότι το γάλα τους δεν είναι αρκετό, ειδικά το πρώτο διάστημα που οι θηλασμοί είναι ακατάστατοι. Όταν τοποθετούν το μωρό τους στο στήθος, το νιώθουν αρκετές φορές άδειο. Στην πραγματικότητα το στήθος που αδειάζει, αφού το μωρό κάνει συχνά και πολλά γεύματα, γεμίζει γρήγορα και συνεπώς ευνοείται η αύξηση της παραγωγής του γάλακτος. Αντιθέτως, εάν δεν προσφέρουν στο μωρό το άδειο στήθος – αλλά ίσως ένα μπουκάλι – το στήθος δε θα ξαναγεμίσει. Να θυμάσαι, η παραγωγή του μητρικού γάλακτος είναι αποτέλεσμα της προσφοράς-ζήτησης.

Μπορείς να βάζεις το μωρό σου στο στήθος να θηλάσει για όσο χρειαστεί, δεν πρέπει να υπάρχει  πρόγραμμα στο θηλασμό, αλλά να καταλαβαίνουμε τα σημάδια το μωρού. Τα μωρά επειδή αισθάνονται την επαφή με την μαμά τους, την μυρωδιά της, τον χτύπο της, ηρεμούν και πολλές φορές αποκοιμιούνται πάνω στο στήθος. Αξιοσημείωτο είναι ότι το γάλα που παράγεται το απόγευμα και το βράδυ είναι πλούσιο σε μελατονίνη και άλλες ουσίες, οι οποίες βοηθούν στον ύπνο και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Επιπλέον, όταν ο θηλασμός γίνεται σωστά και δεν πονάει, προσφέρει ανείπωτη απόλαυση στη μητέρα και στο παιδί, καθώς ενδυναμώνει και τον δεσμό τους. Εφόσον λοιπόν το μωρό θηλάζει σωστά, έχει κανονικές κενώσεις και κερδίζει βάρος, σύμφωνα με τη γνώμη του γιατρού σας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας!

Υ.Γ. : Το κλάμα του μωρού δεν σημαίνει πάντα ότι πεινάει. Μπορεί να έχει λερωθεί, μπορεί να πονάει η κοιλίτσα του ή μπορεί απλά να αισθάνεται στρες και να θέλει χάδια και την ζεστή αγκαλιά της μαμάς του. Εάν το μωρό κλαίει έντονα, προσπάθησε να το ηρεμήσεις πρώτα (με χάδια, αγκαλιές, γλυκά λόγια) και μετά να το ταΐσεις. Γι’ αυτό είναι καλό να το ταΐζουμε ΠΡΙΝ από την εκδήλωση των σημαδιών προχωρημένης πείνας.

Σχετικά άρθρα