Κρίσιμη συνάντηση Κοτζιά στη Βιέννη για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Στη Βιέννη βρίσκεται σε εξέλιξη η τριμερής συνάντηση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον προσωπικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

«Ελπίζω να κάνουμε κάποια θετικά βήματα σήμερα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στους δημοσιογράφους λίγο πριν εισέλθει μαζί με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, και τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στην αίθουσα όπου γίνεται η τριμερής συνάντηση.

Οι κύριοι Κοτζιάς, Ντιμιτρόφ και Νίμιτς έφθασαν στην αίθουσα Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών στις 9.30 (10:30 ώρα Ελλάδος) συνοδευόμενοι από την Αυστριακή υπουργό Εξωτερικών, Κάριν Κνάισλ.

Ο Ν. Κοτζιάς κάλεσε τους Ντιμιτρόφ και Νίμιτς, όπως και την Αυστριακή ομόλογό του, να ενώσουν όλοι μαζί τα χέρια για τη φωτογραφία και τα πλάνα μπροστά στις κάμερες, αφού προηγουμένως χαιρέτισε εγκάρδια τους εκπροσώπους του Tύπου. Απευθυνόμενος στην κυρία Κνάισλ την ευχαρίστησε για τη φιλοξενία της τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο Εξωτερικών καθώς σήμερα βάσει του καθολικού Πάσχα είναι Μεγάλη Παρασκευή και η έδρα του ΟΗΕ στη Βιέννη είναι κλειστή.

Βάσει του προγράμματος, το μεσημέρι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε γεύμα εργασίας. Τη Μεγάλη Εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο Μ. Νίμιτς θα παρουσιάσει τη νομική φόρμα βάσει της οποίας θα κατατεθεί η ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία των δύο μερών στον ΟΗΕ, με κενά στα επίμαχα θέματα, όπως η ονομασία.

Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών και η διαπραγμάτευση επί των θέσεων τους, η οποία αναμένεται ότι θα είναι μακρά σε διάρκεια, αν κρίνει, κανείς από την τελευταία συνάντηση των τριών η οποία διεξήχθη στη Βιέννη τη 13η Φεβρουαρίου 2018 και διήρκησε 7 ώρες.

Χθες βράδυ οι κύριοι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ είχαν μια πρώτη συζήτηση σε δείπνο εργασίας το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξήχθη σε καλό κλίμα.

Κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίστηκε πως έχει καταγραφεί πρόοδος σε κάποια ζητήματα ωστόσο «αγκάθι» ανάμεσα στις δυο πλευρές παραμένει το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, με αιχμή τη σύνθετη ονομασία με χρήση έναντι όλων.

Όπως επισημάνθηκε, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν τη λύση του ζητήματος, ωστόσο, «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των γειτόνων» καθώς η διαπραγμάτευση μπαίνει στην τελική ευθεία.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Σχετικά άρθρα