Καρκίνος του πνεύμονα: Συνδυασμός ανοσοθεραπείας-χημειοθεραπείας αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης

Οι καρκινοπαθείς προχωρημένου σταδίου στους πνεύμονες πρέπει να κάνουν ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία, προτού προχωρήσουν σε χειρουργική αφαίρεση όγκων, καθώς με αυτό τον τρόπο αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσής τους σε σχέση με όσους έχουν κάνει μόνο χημειοθεραπεία.

Αυτό δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που χαιρετίσθηκε ως ορόσημο από τους ογκολόγους για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα. Η έγκαιρη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος μειώνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο να υποτροπιάσει ο καρκίνος και να υπάρξουν μεταστάσεις μετά την χειρουργική επέμβαση.

Οι ογκολόγοι των πανεπιστημίων Νέας Υόρκης και Τζονς Χόπκινς και του Αντικαρκινικού Κέντρου Memorial Sloan Kettering, με επικεφαλής τη δρα Λίνα Γκάντι, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Έρευνας για τον Καρκίνο στο Σικάγο, καθώς και ανάλογη δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και την «Ουάσιγκτον Ποστ».

Οι γιατροί σχεδιάζουν ήδη να κάνουν κλινικές δοκιμές της μεθόδου σε ασθενείς με άλλες μορφές καρκίνου (αίματος, παχέος εντέρου και ωοθηκών), κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γενικότερη αναθεώρηση της αντικαρκινικής θεραπείας.

 

Η διπλά «τυφλή» κλινική δοκιμή φάσης 3 σε 616 ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα -όπου έγινε παράλληλη χρήση ψευδοφαρμάκου» (πλασίμπο)- έδειξε ότι η τεχνική είναι ασφαλής και ότι σχεδόν οι μισοί (το 45%) ανταποκρίθηκαν τόσο καλά, ώστε οι μετέπειτα εξετάσεις τους εμφάνισαν ελάχιστα ίχνη εναπομείναντος καρκίνου. Συνολικά, η επιβίωση των ασθενών επί 18 μήνες χωρίς υποτροπή έφθασε το 73%, έναντι περίπου 50% που είναι ο σημερινός μέσος όρος μόνο με τη χρήση χημειοθεραπείας (μείωση κατά 51% της πιθανότητας θανάτου).

Πηγή: amna.gr

Σχετικά άρθρα