Ημικρανία της περιόδου: Πότε εμφανίζεται και πώς θα την αντιμετωπίσεις (ΜΑΡΤΥΡΙΑ)

Η Μαρία, 32 χρονών, μοιράστηκε μαζί μας ένα πρόβλημα το οποίο όπως αποδεικνύεται από σχετικές έρευνες αφορά σχεδόν το 50% των ενήλικων γυναικών. Πρόκειται για την λεγόμενη ημικρανία της περιόδου, που τείνει να γίνει η νέα… μάστιγα όσον αφορά τη γυναικολογία.

«Ξαφνικά, κάθε δύο εβδομάδας για πέντε μήνες, είχα οξείς πόνους που με χτύπαγαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού, μαζί με ναυτία, κόπωση και ευαισθησία στο φως. Κράταγε για ώρες και η μόνη λύση για να απαλλαγώ ήταν να προσπαθήσω να κοιμηθώ», μας λέει και συνεχίζει: «Οι ημικρανίες, αλλά και άλλα συμπτώματα που συνδέονται με την ημικρανία με ταλαιπωρούσαν καθημερινά. Τα πιο ήπια επεισόδια που είχα ήταν λιγότερο επίπονα, όμως ενοχλητικά επίμονα. Ήταν σαν μικροί πονοκέφαλοι, χωρίς όμως να υπάρχει λύση από τα αναλγητικά που υπάρχουν στα φαρμακεία».

Ξαφνικά, για δύο εβδομάδες, η Μαρία δεν είχε καθόλου ημικρανίες, όμως μετά όλα άρχιζαν από την αρχή, με ην ίδια ένταση και την ίδια ταλαιπωρία.

Αφού είδε ότι το πρόβλημα επέμενε, η Μαρία πριν συμβουλευτεί τον γιατρό της, αποφάσισε να δει πώς συνδέονταν οι ημικρανίες αυτές με την καθημερινότητά της. Άνοιξε, λοιπόν, το ημερολόγιό της και τότε διαπίστωσε ότι το «κλειδί» στην όλη υπόθεση ήταν η περίοδός της.

Τι είναι οι εμμηνορροϊκές ημικρανίες

Πρόκειται για ημικρανίες που προκαλούνται από ορμόνες που παράγονται κατά τον κύκλο της γυναίκας σε μηνιαία βάση και συμβαίνουν δύο μέρες πριν την εκκίνηση της περιόδου και τρεις μέρες μετά, σε συχνότητα δύο στις τρεις περιόδους.

Μάλιστα, σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάσταση αυτή ταλαιπωρεί σχεδόν το 70% των ενήλικων γυναικών, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρη και σε αρκετές περιπτώσεις η γυναίκα να μην μπορεί να συνδέσει τα δεδομένα και να μένει στην άγνοια για το τι ακριβώς της συμβαίνει.

Γιατί, όμως, η «περίοδος» προκαλεί ημικρανίες σε τόσες πολλές γυναίκες; Η απάντηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, βρίσκεται στα οιστρογόνα.

Πώς να τις αντιμετωπίσεις

Μολονότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι μέθοδοι για να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τις ημικρανίες της περιόδου, κάποιοι συνδυασμοί παραδοσιακών τρόπων αντιμετώπισης της κλασικής ημικρανίας και συνδυασμοί ορμονών μπορεί να είναι αποτελεσματικοί.

Μάλιστα, η καφεΐνη και το μαγνήσιο είναι ψηλά στη λίστα με τους αποτελεσματικούς τρόπου αντιμετώπισης για την ημικρανία στην περίοδο.

Για την καφεΐνη επισημαίνεται ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν «μέσο μεταφοράς» των στοιχείων του οργανισμού για την ελάφρυνση του πόνου προς τις ημικρανίες, ενώ το μαγνήσιο μειώνει την παραγωγή των ορμονών εκείνων που ευθύνονται για την ημικρανία στην περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καλό θα είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου που θα σε καθοδηγήσει αρμοδίως, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού σου.

Πάντως, όπως, μας λέει και η φίλη μας η Μαρία «η γνώση και σε αυτό το κομμάτι είναι δύναμη»!

Πηγή: womenshealthmag.com

 

Σχετικά άρθρα