Η Καλλιόπη ρωτά

Διαταραχές στην περίοδο: “Μπορεί ο καύσωνας να επηρεάσει τον κύκλο μου”;

Προσπαθώ για παιδάκι… Μπορεί η καλοκαιρινή ζέστη να επηρεάσει τον κύκλο μου και την ικανότητά μου να συλλάβω;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δρ. Γιώργος – Μάριος Μακρής, Ειδικός Γυναικολόγος-Ογκολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πράγματι προκαλείται δυσαρμονία τόσο από τις θερμοκρασιακές μεταβολές, όσο όμως και από άλλους παράγοντες όπως καθαρός ουρανός-συννεφιά, μέρα-νύχτα αλλά και μεταβολές στη διάθεση της κάθε γυναίκας. Όλα αυτά επηρεάζουν τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, ο οποίος στέλνει αντικρουόμενα μηνύματα στην υπόφυση και από κει στις ωοθήκες, οπότε αρχίζει να διαταράσσεται ο κύκλος, είτε αρχίζοντας καθυστερημένα, είτε συνεχιζόμενος πέραν του κανονικού, είτε επαναλαμβανόμενος μέσα στο μήνα.

Σε κάθε τέτοια περίπτωση που το βιολογικό ρολόι «απορρυθμίζεται», χρειάζεται λεπτομερής καταγραφή της περιόδου (διάρκεια, ροή, χρώμα), γιατί φυσικά οι αιτίες της δυσαρμονίας μπορεί να οφείλονται και σε κάποια άλλη αιτία, όπως κάποια ωοθηκική κύστη που καλό θα είναι να ελεγχθεί έγκαιρα, είτε με υπερηχογραφική εξέταση, ή σε κάποιες περιπτώσεις και με βιοψία.

Η κλινική εξέταση πάντως και το καλό ιστορικό με περιγραφή της παρούσας κατάστασης, μπορεί να οδηγήσει με βάση και την εμπειρία και τη δεξιότητα του γυναικολόγου-ογκολόγου σε ασφαλή διάγνωση, με  «αθώωση» ή «ενοχή» του οιουδήποτε ευρήματος.

Για ακόμα μία φορά πρέπει να τονίσουμε την ανάγκη των τακτικών γυναικολογικών ελέγχων που δυστυχώς πολλές γυναίκες  εξακολουθούν να αποφεύγουν, τόσο στις νεαρές ηλικίες όσο και στις ωριμότερες, όσο και αν αυτό φαντάζει περίεργο. Η πρόληψη πάντα διευρύνει και διευκολύνει τις όποιες  θεραπευτικές προσεγγίσεις, που πιθανώς θα χρειαστούν,  εάν και εφόσον προκύψει η σχετική ανάγκη.

Δρ. Γιώργος- Μάριος Μακρής, MD, PhD, MSc,

Ειδικός Γυναικολόγος-Ογκολόγος

Πιστοποιημένος από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολόγων Ογκολόγων (ESGO)

Διευθυντής Γυναικολόγος στην Ευρωκλινική Αθηνών

 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X