Μπορούν τα λάθος παπούτσια να παραμορφώσουν τα πόδια σου;

Μπορεί η επιλογή των παπουτσιών να σου φαίνεται μια απλή υπόθεση, όμως ειδικά για τις γυναίκες που είναι… υποχρεωμένες να φοράνε πολλούς και διάφορους τύπους παπουτσιών θα πρέπει να δίνεται περισσότερη βαρύτητα στην άνεση παρά στην αισθητική.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι γόβες, οι μπαλαρίνες, τα πέδιλα και γενικότερα τα παπούτσια που επιλέγουμε να φορέσουμε καθημερινά μπορεί να έχουν τη δική τους χάρη και ομορφιά, όμως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βλάψουν πολύ σοβαρά τα πόδια μας και γενικότερα την υγεία μας.

Ας δούμε, όμως, μαζί τι λάθη κάνουμε όταν επιλέγουμε παπούτσια:

Μικρά νούμερα

Η επιλογή ενός παπουτσιού που είναι ωραίο μεν στο μάτι αλλά στενό στο πόδι είναι εντελώς λανθασμένη, καθώς σύμφωνα με τους δερματολόγους είναι πολύ πιθανό να σου δημιουργήσει κάλους, αλλά και υπερκεράτωση στο πόδι, μια δερματική πάθηση. Αυτό συμβαίνει λόγω της πίεσης που δέχεται το πόδι σου από το παπούτσι. Επίσης, ένα στενό παπούτσι μπορεί να σου προκαλέσει αιματώματα στα πόδια.

Οι γενικότερες συνέπειες του μπορεί να είναι μακροχρόνια ακόμα και προβλήματα στις αρθρώσεις σου.

Στενές μύτες

Τα παπούτσια με τις στενές μύτες, κυρίως γόβες κλπ., μπορεί να προκαλέσουν σημαντικό πρόβλημα στο μετατάρσιο του ποδιού σου, ακόμα και στα δάχτυλά σου. Το πρώτο και το τελευταίο δάχτυλο πιέζονται ιδιαίτερα, ενώ είναι πολύ πιθανό να σου εμφανιστεί και το λεγόμενο «κότσι» στο πόδι.

Ψηλά τακούνια

Σύμφωνα με τους ειδικούς οποιοδήποτε τακούνι άνω των 4-5 εκατοστών θεωρείται ψηλό και εάν το φοράς πολλές ώρες την ημέρα τότε δημιουργείς σημαντικό πρόβλημα στα πόδια σου. Συγκεκριμένα, επιβαρύνεται η πρώτη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση, ενώ δημιουργούνται στην πορεία προβλήματα και στη μέση σου. Ιδανικά, οι ειδικοί τονίζουν ότι εφόσον περνάς πολλές ώρες στη δουλειά σου και πρέπει να φοράς τακούνια, μην επιλέγεις κάτι ψηλότερο από 2-3 εκατοστά, μιας και αυτό είναι ένα πολύ καλό ύψος τακουνιού που ωφελεί και το σώμα σου.

Πάτοι από σούπερ μάρκετ

Το να αγοράζεις πάτους για τα παπούτσια σου από το σούπερ μάρκετ είναι μεν κάτι εύκολο και πρακτικό, όμως δεν είναι καθόλου ωφέλιμο για τα πόδια σου και την υγεία τους. Κι αυτό, γιατί ενώ στην αρχή μπορεί να σου δίνουν μια αίσθηση άνεσης, στην πορεία και όσο φθείρονται δεν κρατάνε σταθερό το πόδι σου με αποτέλεσμα να σου προκύπτουν διάφορα προβλήματα.

Αθλητικά

Το να φοράς καθημερινά αθλητικά παπούτσια, μπορεί να σου είναι μια πολύ άνετη επιλογή, όμως όταν θα κληθείς να βάλεις ένα πιο «καλό» παπούτσι θα έχεις πρόβλημα με τα πόδια σου. Κι αυτό, γιατί το αθλητικό είναι πιο φαρδύ και άνετο, το πόδι συνηθίζει και σε διαφορετική περίπτωση ζορίζεται και αντιμετωπίζεις τα παραπάνω προβλήματα που αναφέραμε.

Ανοιχτά παπούτσια

Ειδικά τώρα που ο καιρός είναι καλός συνηθίζεις να επιλέγεις ανοιχτά παπούτσια, κυρίως σανδάλια. Ο κίνδυνος σε αυτή την περίπτωση αφορά στα δάχτυλά σου, τα οποία καθώς περπατάς επιβαρύνονται ιδιαίτερα και παίρνουν ένα κυρτό σχήμα, θυμίζοντας νύχια άγριου ζώου.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

 

Σχετικά άρθρα