Σχέσεις Τουρκίας–ΗΠΑ: Βγαίνουν πάλι τα μαχαίρια λόγω της υπόθεσης Μπράνσον

Με αντίποινα ετοιμάζεται να απαντήσει η Άγκυρα στις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον κατά των Τούρκων υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης με αφορμή τη σύλληψη και τη φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και αγαθών των Σουλεϊμάν Σοϊλού και Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, ενώ η κυβέρνηση απαγόρευσε στους Αμερικανούς πολίτες να συναλλάσσονται με τους δύο υπουργούς.

Στην απάντησή του, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρει «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αυτό θα βλάψει σημαντικά τις εποικοδομητικές προσπάθειες που καταβάλλονταν για να διευθετηθούν τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες».

«Θα υπάρξει χωρίς καθυστέρηση μια αντίδραση σε αυτή την επιθετική συμπεριφορά που δεν θα αποφέρει τίποτε», προστίθεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα ενώ η τουρκική λίρα υποχωρούσε σε νέο ιστορικό χαμηλό ως προς τη συναλλαγματική της ισοτιμία έναντι του αμερικανικού δολαρίου (5:1).

Ο πάστορας Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείται για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες και κατασκοπεία, ετέθη πριν από μόλις μία εβδομάδα σε κατ’ οίκον περιορισμό, έπειτα από ενάμιση χρόνο φυλάκισης.

«Πιστεύουμε ότι υπήρξε θύμα άδικης και αδικαιολόγητης μεταχείρισης από μέρους της τουρκικής κυβέρνησης», σημείωσε η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ανακοινώνοντας τις κυρώσεις σε βάρος των δύο τούρκων υπουργών.

Από την πλευρά του ο Στίβεν Μνούτσιν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, σχολίασε ότι «η άδικη φυλάκιση του πάστορα Μπράνσον και ο διωγμός του από τις τουρκικές αρχές είναι απλούστατα απαράδεκτες» ενέργειες.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, δίνοντας περαιτέρω διευκρινίσεις, επισημαίνει ότι οι Σοϊλού και Γκιουλ διευθύνουν κυβερνητικά υπουργεία και οργανισμούς της Τουρκίας που ευθύνονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χθες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ εντός της εβδομάδας θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στη Σιγκαπούρη.

Ο Μπράνσον «πρέπει να απελευθερωθεί από τον κατ’ οίκον περιορισμό του και να επιστρέψει στο σπίτι του», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ.
Ο Πομπέο, καθ’ οδόν προς τη Σιγκαπούρη, όπου θα συμμετάσχει αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο στην περιφερειακή σύνοδο, σημείωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στους δύο Τούρκους υπουργούς ήταν «προσήκον μέτρο» μετά την «άρνηση» της Άγκυρας να αφήσει ελεύθερο τον ιερωμένο.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα