Ακροκυάνωση: Πότε γίνονται… μπλε οι άκρες των χεριών και των ποδιών σου;

Ακροκυάνωση ονομάζουμε την επίμονη, ανώδυνη και συμμετρική κυάνωση των χεριών, των ποδιών ή του προσώπου που προκαλείται από αγγειόσπασμο των μικρών αγγείων του δέρματος μετά από έκθεση στο ψύχος  ή μετά από συναισθηματική φόρτιση.

Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, Ειδικός Παθολογός

Παρατηρείται συνήθως σε γυναίκες και δεν σχετίζεται με αποφρακτική αρτηριακή νόσο. Τα δάκτυλα, και τα χέρια ή τα πόδια εμφανίζονται επίμονα ψυχρά και κυανά, ιδρώνουν άφθονα και μπορεί να πρηστούν.

Ποια τα αίτια και τα συμπτώματα της ακροκυάνωσης

Η συναισθηματική φόρτιση ή η έκθεση στο ψύχος επιτείνουν την κυάνωση ενώ η θερμότητα την μειώνει. Η ακροκυάνωση δεν προκαλεί πόνο ή τροφικές αλλοιώσεις και έλκη στο δέρμα.

Η διάγνωση τίθεται βάσει των εμμενόντων συμπτωμάτων που περιορίζονται στα χέρια και τα πόδια ενώ οι περιφερικές σφίξεις στους καρπούς και τους αστραγάλους παραμένουν πάντα φυσιολογικές.

Υπάρχει θεραπεία για την ακορκυάνωση;

Θεραπεία άλλη, πέραν του καθησυχασμού και της αποφυγής του ψύχους, συνήθως δεν απαιτείται. Αγγειοδιασταλτικά φάρμακα (αναστολείς διαύλων ασβεστίου) δοκιμάζονται ενίοτε, αλλά χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.

Η ακροκυάνωση ανήκει στην κατηγορία των λειτουργικών περιφερικών αρτηριακών νόσων που, σε αντίθεση με τις αποφρακτικές, παρατηρούνται πιο σπάνια.

Φυσιολογικά οι αρτηρίες των χεριών και των ποδιών διαστέλλονται και συστέλλονται ως απόκριση στις μεταβολές του περιβάλλοντος (όπως η διακύμανση της θερμοκρασίας), στις μεταβολές της αιματικής ροής και στα σήματα από τον εγκέφαλο.

Οι λειτουργικές περιφερικές αρτηριακές νόσοι εμφανίζονται όταν οι φυσιολογικοί μηχανισμοί αγγειοδιαστολής και αγγειοσυστολής των αρτηριών δρουν υπερβολικά. Έτσι οι εμπλεκόμενες αρτηρίες συστέλλονται πιο σφιχτά και πιο συχνά από ότι φυσιολογικά. Μεταβολές στην συστολή των αρτηριών προκαλούν:

  • κληρονομικές ανωμαλίες των αγγείων
  • διαταραχές των νεύρων που ελέγχουν την διαστολή και κυρίως τη συστολή των αρτηριών (συμπαθητικό νευρικό σύστημα)
  • τραυματισμοί και φάρμακα

Σε αυτό το φάσμα νόσων, πέραν της ακροκυάνωσης, ανήκουν επίσης η ερυθρομελαλγία και το σύνδρομο Raynaud.

Δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD

Ειδικός Παθολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Ιατρείο: Πανόρμου 40 & Οιτύλου, Αμπελόκηποι

Τηλ. 2130283064

www.synpraxis.eu

Σχετικά άρθρα