Αλλαγές στη διαδικασία αμοιβής με εργόσημο

Τη διαδικασία αμοιβής και εισφορών των περιστασιακά απασχολουμένων με εργόσημο περιγράφει σε εγκύκλιό του το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ).

Η εγκύκλιος κοινοποιεί διατάξεις με τις οποίες επιφέρονται βελτιώσεις, ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που προέκυψαν μετά την εφαρμογή του μέτρου. Ακόμη, επέρχονται αλλαγές τόσο ως προς το ποσοστό ασφάλισης και τον τρόπο υπολογισμού των ημερών ασφάλισης, όσο και ως προς τον χρόνο ασφάλισης, ενώ προστίθενται νέες κατηγορίες αμειβόμενων και ασφαλιζόμενων.

Οι νέες κατηγορίες ασφαλισμένων που προστίθενται είναι:

– Προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού και κηπουρικής κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών, αμειβόμενο με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα, είτε προς έναν, είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο, το οποίο υπάγεται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μη παρέχον την υπηρεσία αυτή ως υπαλληλικό προσωπικό εταιρείας ή ως μέλος εταιρείας.

– Οι διανομείς διαφημιστικών εντύπων με το σύστημα της διανομής με ή χωρίς διεύθυνση αποδέκτη.

– Οι απασχολούμενοι στην προώθηση προϊόντων προσώπου και σώματος για λογαριασμό μίας ή περισσοτέρων επιχειρήσεων κατ’ οίκον ή σε άλλο χώρο.

– Οι απασχολούμενοι στην προώθηση καταναλωτικών προϊόντων σε πολυκαταστήματα, καταστήματα τροφίμων και υπεραγορές (super market).

Επίσης, το ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών μεταβάλλεται από 20% σε 25% επί της αναγραφόμενης τιμής του “εργόσημου

Σχετικά άρθρα