Έκθεση για τον Γιάννη Μόραλη στο Μουσείο Μπενάκη. Μην τη χάσετε!

Επισκέφθηκα τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης για τον Γιάννη Μόραλη του κορυφαίου για μένα Έλληνα ζωγράφου της εποχής μας! Η έκθεση περιλαμβάνει πολλά από τα σπουδαία έργα του, δείχνει την πορεία και την ωρίμανση του καλλιτέχνη από την αρχή μέχρι το τέλος της καριέρας του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

#morlaBM #openinh #benakipireos It was an amazing night!

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Benaki Museum (@thebenakimuseum) στις


Είναι πολύ πλούσια γιατί παρουσιάζει και προσωπικά αντικείμενα και χειρόγραφα μέσα από τη ζωή του καλλιτέχνη, ενώ αναδεικνύει το πώς ο Μόραλης επηρέασε την εποχή μας.

Στην έκθεση θα δείτε να εκτίθενται και εξώφυλλα των μουσικών έργων του Μάνου Χατζηδάκι που είχε εικονογραφήσει ο Μόραλης.

Ένιωσα περήφανη ως Ελληνίδα γι’ αυτόν τον μεγάλο καλλιτέχνη!

Άννα Δρούζα

Δείτε μερικές φωτογραφίες από την έκθεση

Γενικές πληροφορίες για την έκθεση

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει συνολικά το έργο του Γιάννη Μόραλη και να ανιχνεύσει έτσι το οπτικό του σύμπαν. Η διάταξή της είναι χρονολογική και παρακολουθεί τον Μόραλη από τη δεκαετία του 1930 μέχρι τη δεκαετία του 2000.

Ο επισκέπτης της έκθεσης παρακολουθεί εξελικτικά την πορεία του Γιάννη Μόραλη:

Τα φοιτητικά του χρόνια ως ταλαντούχο φοιτητή στη Σχολή Καλών Τεχνών, τις σχέσεις του με το δάσκαλό του Γιάννη Κεφαλληνό και τη μαθητεία του στο εργαστήριο χαρακτικής, τη συνέχιση των σπουδών του στη Ρώμη και το Παρίσι μαζί με τον επιστήθιο φίλο του Νίκο Νικολάου, τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, την αρχική αναγνώριση από το κοινό, την εκλογή του ως καθηγητή στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, τη σκηνογράφηση παραστάσεων του Ελληνικού Χοροδράματος, του Θεάτρου Τέχνης, του Εθνικού Θεάτρου και τη συνεργασία του με την Ραλλού Μάνου, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Κάρολο Κουν, τη συμμετοχή του στη Biennale Βενετίας του 1958, τη φιλοτέχνηση των όψεων του ξενοδοχείου Hilton, την επίπονη γέννηση των μνημειακών Επιτυμβίων Συνθέσεων του 1958-1962, την έναρξη της συνεργασίας του με την κεραμίστα Ελένη Βερναδάκη με τη δημιουργία συνθέσεων σε κεραμικά πλακίδια για έργα σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, την εικονογράφηση των Ποιημάτων του Γιώργου Σεφέρη και τη δημιουργία εξωφύλλων για τις εκδόσεις Ίκαρος και, τέλος, τη στενή του συνεργασία με τη Γκαλερί Ζουμπουλάκη και την είσοδό του στην ώριμη περίοδο της λεγόμενης αφαίρεσης-απλοποίησης των μορφών.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ / ΠΕΡΑΙΩΣ:  Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου 210 3453111 I

Ωράριο λειτουργίας:

Πέμπτη & Κυριακή:10:00-18:00,

Παρασκευή & Σάββατο: 10:00-22:00,

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά

Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: € 8 

Τιμή μειωμένου εισιτηρίου: €4

Τιμή ενιαίου εισιτηρίου: Έκπτωση 20% επί του συνολικού κόστους των εισιτηρίων όλων των εκθέσεων κατά την ημέρα επίσκεψης.

 

 

Σχετικά άρθρα