Ρευματοειδής αρθρίτιδα: «Ένοχο» το παθητικό κάπνισμα;

Οι γυναίκες που σε παιδική ηλικία έχουν εκτεθεί δευτεροπαθώς στον καπνό του τσιγάρου είναι πιθανότερο ως ενήλικες να εκδηλώσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύμφωνα με γαλλική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Rheumatology.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί οίδημα και πόνο στις αρθρώσεις. Είναι λιγότερο συχνή από την οστεοαρθρίτιδα, και το κάπνισμα έχει ήδη σχετιστεί με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσής της.

Ωστόσο, η νέα έρευνα έρχεται να αναδείξει και το παθητικό κάπνισμα ως παράγοντα κινδύνου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Paris-Sud και του ινστιτούτου INSERN, με επικεφαλής την Δρ Μαρι-Κριστίν Μπουτρον-Ρουολτ, αξιολόγησαν στοιχεία για 71.248 γυναίκες, περιλαμβανομένων και 371 που τελικά εκδήλωσαν ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι συμμετέχουσες ήταν κατά μέσο όρο 50 ετών όταν εντάχθηκαν στο δείγμα και περίπου το 54% δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Το 14% ήταν ενεργές καπνίστριες και το 32% πρώην.

Οι πρώην και νυν καπνίστριες που σε παιδική ηλικία δεν είχαν εκτεθεί στο παθητικό κάπνισμα είχαν 38% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Όταν οι πρώην και νυν καπνίστριες είχαν επίσης υπάρξει και παθητικές καπνίστριες ως παιδιά, είχαν 67% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Μεταξύ όσων δεν είχαν καπνίσει ποτέ, η έκθεση στο τσιγάρο δευτεροπαθώς σε παιδική ηλικία σχετίστηκε με 43% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, συγκριτικά με τη μη έκθεση σε παθητικό κάπνισμα.

«Η ρευματοειδής αρθρίτιδα εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα που υποτίθεται ότι πρέπει να καταπολεμά τους παθογόνους εισβολείς, όπως βακτήρια και ιούς, τελικά επιτίθεται σε υγιή κύτταρα. Στους ενήλικους καπνιστές, οι αλλαγές σε ορισμένες πρωτεΐνες στα κύτταρα των αεραγωγών των πνευμόνων πιστεύεται ότι προκαλούν αυτή την αυτοάνοση δραστηριότητα, συντελώντας τελικά στην ρευματοειδή αρθρίτιδα», εξηγεί η ερευνήτρια.

Και συμπληρώνει ότι, «είναι πολύ πιθανόν το φαινόμενο αυτό να συμβαίνει και στα παιδιά παθητικούς καπνιστές. Η προκαλούμενη αυτοανοσία στα παιδιά μπορεί μάλιστα να μην περιορίζεται στην ρευματοειδή αρθρίτιδα αλλά να αυξάνει τον κίνδυνο και για άλλες αυτοάνοσες παθήσεις».

Διάβασε σχετικά άρθρα: Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ο «ύπουλος» εχθρός της υγείας σου

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα