Παθαίνω συχνά λιποθυμικά επεισόδια. Μπορεί να είναι κάτι σοβαρό;

Εξάψεις, εμβοές, εφίδρωση και «κομμένα» πόδια είναι τα συμπτώματα της λιποθυμίας, που συνοδεύεται από απώλεια της συναίσθησης του τι συμβαίνει γύρω σου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα φαινόμενα αυτά σε προειδοποιούν ότι θα λιποθυμήσεις, χωρίς όμως συνήθως να έχεις τον χρόνο να αντιδράσεις.

Αν και είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλους, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι εάν κι εφόσον συμβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να συμβουλευτείς οπωσδήποτε τον γιατρό σου, μιας και ίσως πρόκειται για κάτι το ανησυχητικό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η λιποθυμία οφείλεται σε υπεροξυγόνωση του πνευμονογαστρικού νεύρου, που έχει παρακλάδια σε κάθε σημείο του σώματος και επικοινωνεί απευθείας με τον εγκέφαλο.

Ουσιαστικά πρόκειται για το μακρύτερο νεύρο στο σώμα μας και χρησιμεύει ως κύριος ελεγκτής των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, των οργάνων και των βλαστοκυττάρων μαζί με την διάθεσή μας, την πέψη, την μνήμη, την γνωστική λειτουργία, την αρτηριακή πίεση και πολλές άλλες πτυχές της υγείας μας.

Από τη μία πλευρά, το συμπαθητικό (ή ορθοσυμπαθητικό) σύστημα είναι υπεύθυνο για την επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού και την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Αντίστροφα, το παρασυμπαθητικό σύστημα λειτουργεί ως «φρένο» σε αυτές τις παραμέτρους.

Αν το «φρένο» είναι πολύ ισχυρό, η καρδιά θα υποστεί ξαφνική επιβράδυνση και η πίεση θα πέσει ξαφνικά, προκαλώντας την λιποθυμία, με πιο συνηθισμένη συνέπεια την απώλεια συνείδησης.

Εφόσον η λιποθυμία προκαλείται στο πλαίσιο μια ισχυρής συναισθηματικής φόρτισης, τότε δεν είναι υπάρχει λόγος ανησυχίας μιας και πρόκειται για κάτι απολύτως φυσιολογικό.

Για παράδειγμα, σε έναν γάμο, έναν καυγά ή σε κάποια άλλη κοινωνική εκδήλωση φορτισμένη συναισθηματικά μπορεί κάποιοι παράγοντες συναισθηματικοί να οδηγήσουν στην λιποθυμία. Λιποθυμία μπορεί, επίσης, να προκληθεί στις γυναίκες από έναν οξύ πόνο στην περίοδο.

Εάν, όμως, οι λιποθυμίες δεν συμβαίνουν σε αυτό το πλαίσιο, τότε θα πρέπει να υπάρξει εγρήγορση και οπωσδήποτε να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Ο λόγος είναι ότι οι τακτικές λιποθυμίες μπορεί να συνδέονται με καρδιολογικά προβλήματα και συγκεκριμένα φραγής των αρτηριών, κάτι που ίσως και να είναι οιωνός εμφράγματος.

Στην περίπτωση αυτή, αρχικά εισάγεται βηματοδότης στον ασθενή και στη συνέχεια παρακολουθείται η πορεία της υγείας του.

Πηγή: e-sante.fr

Σχετικά άρθρα