Μεταστατικός καρκίνος μαστού: Γνώση και ενημέρωση στον αγώνα κατά της νόσου

Όταν ο καρκίνος του μαστού περιορίζεται στις περιοχές του μαστού και των κοντινών λεμφαδένων (μασχάλης), λέμε ότι βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ή είναι τοπικά προχωρημένος.

Όταν όμως κύτταρα του καρκίνου του μαστού ταξιδέψουν και δημιουργήσουν όγκους σε άλλα σημεία του σώματος εκτός από το μαστό, οι γιατροί λένε ότι ο καρκίνος έχει «κάνει μετάσταση» και τότε η ασθένεια ονομάζεται μεταστατικός ή προχωρημένος καρκίνος του μαστού.

Δεδομένα για το μεταστατικό καρκίνο μαστού

Σύμφωνα με το International Agency for Research on Cancer (IARC), ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών, με περίπου 1.000.000 νέα κρούσματα παγκοσμίως.

Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες στην Αμερική και 1 στις 9 στην Ευρώπη θα νοσήσει από αυτή την ασθένεια κάποια στιγμή στη ζωή της.

Περίπου 30% των ασθενών με καρκίνο του μαστού θα εμφανίσουν μετάσταση κάποια στιγμή μετά την αρχική τους διάγνωση και περίπου 5% των γυναικών με καρκίνο μαστού θα διαγνωστούν με μετάσταση κατά την αρχική τους διάγνωση.

Αντιμετωπίζεται ο μεταστατικός καρκίνος μαστού;

Ο μεταστατικός καρκίνος μαστού, αντιμετωπίζεται όλο και καλύτερα χάρη στις νεότερες θεραπείες που τίθενται στη διάθεση των γιατρών.

Η θεραπεία είναι διαρκής και εστιάζει στην πρόληψη της εξέλιξης της νόσου και στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Ο στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Δεν είναι, ωστόσο, λίγες οι ασθενείς που ζουν πολλά χρόνια με μεταστατικό καρκίνο μαστού.

Απώτερος στόχος είναι να γίνει ο μεταστατικός καρκίνος μαστού μια χρόνια νόσος, όπως ο διαβήτης ή τα αυτοάνοσα νοσήματα για όλο και περισσότερες γυναίκες και γιατί όχι, για όλες!

13 Οκτωβρίου : Ημέρα για το Μεταστατικό Καρκίνο Μαστού

Η 13η Οκτωβρίου έχει οριστεί σαν η Παγκόσμια Ημέρα για τον Μεταστατικό Καρκίνο Μαστού.

Στόχος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» είναι η ενημέρωση του κοινού για το μεταστατικό καρκίνο μαστού και η ταυτόχρονη διάδοση του μηνύματος ότι οι ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο μαστού μπορούν να έχουν ποιότητα ζωής και μετά τη μετάσταση.

Προγράμματα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» για υποστήριξη ασθενών με μεταστατικό καρκίνο μαστού:

  • Τηλεφωνική γραμμή στήριξης
  • Ατομική Συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία
  • Ομάδα διαχείρισης χρόνιου πόνου για ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο μαστού

Άλμα Ζωής – Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού

 210 41 80 006

almazois.gr

 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X