Χειρουργήθηκα για κάταγμα στον αστράγαλο. Χρειάζεται να κάνω φυσικοθεραπεία;

Πριν δύο μήνες έσπασα τον αστράγαλό μου και έκανα επέμβαση για τρισφύριο κάταγμα ποδοκνημικής. Με χειρουργήσαν και μου βάλανε 1 λάμα και 5 βίδες από την εξωτερική πλευρά και δύο βίδες από την εσωτερική πλευρά. Μετά, μου βάλανε νάρθηκα και μου είπαν να μην το πατήσω για δύο μήνες. Μου είπαν ότι δεν χρειάζεται φυσικοθεραπεία και τα υλικά θα βγουν μετά από 2 χρόνια…

Στο ερώτημά σας απαντά ο Γιώργος Παπαδημητρίου, Χειρουργός-Ορθοπεδικός

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το τρισφύριο κάταγμα αποτελεί έναν σοβαρό τραυματισμό της ποδοκνημικής, για την αντιμετώπιση του οποίου, η χειρουργική αποκατάσταση με εσωτερική οστεοσύνθεση είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία.

Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται πιο σταθερή ανάταξη των οστών που έχουν σπάσει καθώς και, αν το επιτρέπει η κατάσταση, γρήγορη κινητοποίηση.

Η αφαίρεση των υλικών, όπου αυτή ενδείκνυται γίνεται μετά από τουλάχιστον 18 με 24 μήνες, αν δεν υπάρχουν άλλες επιπλοκές ή ενοχλήματα.

Σε ό, τι αφορά τις φυσικοθεραπείες, η αναγκαιότητά τους κρίνεται κατά περίπτωση. Δηλαδή αν υπάρχει έντονη δυσκαμψία ή πόνος ή οίδημα τότε συνήθως συνιστάται η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση.

Γιώργος Παπαδημητρίου

Χειρουργός-Ορθοπεδικός

Επιμελητής «Ιατρικού Κέντρου Αθηνών»-Κλινική Π. Φαλήρου

Σχετικά άρθρα