Έχω δύο ινομυώματα. Θα πρέπει να τα αφαιρέσω ή όχι;

Από τον περασμένο Ιανουάριο ξεκίνησα να έχω παρατεταμένη περίοδο. Ο γυναικολόγος μου βρήκε δύο ινομυώματα, έκανα απόξεση και βγήκε καθαρή. Το πρόβλημα συνεχίστηκε και μου δόθηκαν οιστρογόνα, ενώ έκανα και δεύτερη απόξεση, που επίσης βγήκε αρνητική. Μπορεί το ινομύωμα να αφαιρεθεί υστεροσκοπικά; Τι με συμβουλεύετε;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Στέφανος Βαλαντάσης, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα ήταν χρήσιμο να γνώριζα πόσο παρατεταμένη είναι η περίοδος. Δηλαδή, το πόσες ημέρες και πόση ποσότητα αίματος ανά ημέρα.

Επίσης. και το αν έχεις παρουσία αίματος ανάμεσα στις περιόδους και αν υπάρχει απώλεια αίματος μετά από την σεξουαλική επαφή.

Επιπλέον, σημαντικό είναι να γνωρίζω αν συνυπάρχει και έντονος πόνος στη κοιλιακή χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Επίσης, αν αυτά τα χαρακτηριστικά άλλαξαν τους τελευταίους μήνες.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι απλά έχεις μόνο την αυξημένη ποσότητα απώλειας αίματος των πρώτων ημερών της περιόδου για περισσότερες ημέρες.

Η παρουσία των δύο μικρών ινομυωμάτων δε δικαιολογούν από μόνα τους αυτή την αυξημένη αιματική ροή. Δεδομένου ότι το ένα είναι κοντά  στο τράχηλο, όπως αναφέρεις και ακόμη και αν του άλλου το μεγαλύτερο μέρος ίσως βρίσκεται στη ενδομητρική κοιλότητα, δεν πείθομαι ότι αυτή είναι η αιτία της αυξημένης και παρατεταμένης περιόδου σου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα μικρά ινομυώματα προϋπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια, απλά δεν τα είχες ανακαλύψει.

Ένα σημαντικό στοιχείο που δεν έχεις αναφερθεί είναι το μέγιστο πάχος και η υφή του ενδομήτριού σου που θα μου εξηγούσε ίσως το γιατί έκανες δύο αποξέσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Εφόσον έχεις αρχίσει αγωγή με ενέσεις Αrvecap, μπορείς να συνεχίσεις και τους επόμενους μήνες, μέχρι να σταματήσει να έρχεται η περίοδος. Είναι σαφές ότι τα ινομυώματα θα μικρύνουν.

Αλλά, αν γίνουν όλα όπως σου ανέφερα, δε βλέπω το λόγο να αφαιρέσεις κάποιο ινομύωμα.

Σου συνιστώ λοιπόν ψυχραιμία, να συνεχίσεις τις ενέσεις και να μη πειράξεις χωρίς ιδιαίτερο λόγο τα ινομυώματα.

Να κάνεις ένα συμπληρωματικό υπερηχογραφικό έλεγχο, όταν σταματήσει να έρχεται  η περίοδος σου για μέτρηση πάχους ενδομήτριου, καθώς και ακριβή περιγραφή των ινομυωμάτων σου (διαστάσεις – υφή), καθώς επίσης και σε ποια ακριβώς σημεία της μήτρας βρίσκονται.

Δρ. Στέφανος Βαλαντάσης

Χειρούργος – Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

τ. Αναπλ. Διευθυντής ΝΗΣ, Μεγάλης Βρετανίας

valantasis.gr

 

Σχετικά άρθρα