Γονόρροια: «Φοβάμαι ότι έχω κολλήσει από τον σύντροφό μου. Ποια είναι τα συμπτώματά της»;

Φοβάμαι ότι ο σύντροφός μου έχει γονόρροια και μπορεί να μου την έχει μεταδώσει. Πώς θα εκδηλωθεί, εάν έχω κολλήσει;

Στο ερώτημά σας απαντά η η Φωτεινή Ντζιώρα, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η γονόρροια είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη, η οποία προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae και αφορά όλα τα σεξουαλικά ενεργά άτομα.

Σύμφωνα με δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) το σύνολο των προσβεβλημένων περιστατικών γονόρροιας από όλα τα Νοσοκομεία της Ελλάδας το 2013 ήταν 219 περιστατικά από τα οποία τα 214 (97.8%) αφορούσαν άντρες κατά πλειονότητα ετεροφυλόφιλους ηλικίας 25-34 ετών.Πολλά άτομα τα οποία έχουν γονόρροια δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Πότε και πώς εκδηλώνονται τα συμπτώματα;

Όταν υπάρχουν κλινικά συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συνήθως 2-7 ημέρες (1-14 ημέρες) μετά την ύποπτη επαφή. Στον άνδρα εκδηλώνεται κυρίως ως ουρηθρίτιδα με έκκριμα από την ουρήθρα. Επίσης μπορεί να υπάρχει προσβολή του προστάτη, των όρχεων, του πρωκτού και του φάρυγγα. Στη γυναίκα οι συνήθεις κλινικές εκδηλώσεις είναι τραχηλίτιδα, ουρηθρίτιδα και σαλπιγγίτιδα. Σπάνια υπάρχουν σοβαρές εκδηλώσεις με πυρετό, προσβολή του δέρματος και των αρθρώσεων.

Πώς μεταδίδεται και ποιοι έλεγχοι πρέπει να γίνονται;

Καθώς η γονόρροια είναι μια λοίμωξη που μεταδίδεται με απροφύλακτη σεξουαλική επαφή συστήνεται σε άτομα με τη λοίμωξη αυτή να ελέγχονται οι ίδιοι και οι σύντροφοί τους και για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως είναι οι ηπατίτιδες B και C και ο ιός HIV.

Μπορεί να θεραπευτεί;

Η γονόρροια αντιμετωπίζεται και θεραπεύεται με κατάλληλη αντιμικροβιακή αγωγή η οποία θα πρέπει να συστήνεται ταυτόχρονα και στους συντρόφους των ασθενών. Αν δε θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Από τον Αύγουστο του 2012 ισχύουν οι επικαιροποιημένες οδηγίες για τη θεραπεία της γονοκοκκικής λοίμωξης.

Σχετικά άρθρα