Ροδόχρους ακμή: Τα τέσσερα στάδια και ο τρόπος αντιμετώπισής της

Με τον όρο «ροδόχρους ακμή» αναφερόμαστε σε μια ανωμαλία των αιμοφόρων αγγείων του προσώπου, τη λεγόμενη ευρυαγγεία, που συνοδεύεται από διάχυτη κοκκινίλα στα μάγουλα.

Όμως, οι γυναίκες ασθενείς που πάσχουν από τη συγκεκριμένη πάθηση και έχουν ανοιχτή επιδερμίδα σε μεγάλο ποσοστό πάσχουν επίσης από προβλήματα με μικρόβια στην χλωρίδα του δέρματος.

Τα στάδια της ροδόχρου ακμής

Εάν δεν υπάρξει πρόληψη για θεραπεία για τη συγκεκριμένη παθηση, η ροδόχρους ακμή – σύμφωνα με τους ειδικούς – εξελίσσεται σε τέσσερα βασικά στάδια:

  • Μεταξύ 25 και 30 ετών, το δέρμα είναι φυσιολογικό, αλλά φλέγεται εύκολα.
  • Η ερυθρότητα που σχετίζεται με ροδόχρου ακτινοβολίας καθιερώνεται στα μάγουλα, τη μύτη, το πηγούνι και το μέτωπο.
  • Ακμή, δηλαδή σπυράκια, εμφανίζεται ως επί το πλείστον στα μάγουλα και τα φτερά της μύτης.
  • Περίπου την ηλικία των 50 ετών, το δέρμα της μύτης διογκώνεται και η κοκκινίλα επιδεινώνεται (phyma).

Τυχόν θεραπεία στο αρχικό στάδιο της πάθησης είναι εφικτό να εμποδίσει την εξέλιξη της πάθησης στα υπόλοιπα στάδια.

Θεραπεία με λέιζερ χτυπάει την πάθηση στη βάση της

Το λέιζερ για τις ευρυαγγείες είναι μια βασική θεραπεία για την ροδόχρου ακμή, καθώς βοηθάει να πήξουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία και να απομακρύνει τη μόνιμη ερυθρότητα. Συνήθως, για να υπάρξει αποτέλεσμα πρέπει να γίνουν από δύο έως τέσσερις επισκέψεις σε δερματολόγο την πρώτη χρονιά, με μια επαναληπτική επίσκεψη κάθε χρόνο στη συνέχεια.

Αγωγή για τα σπυράκια

Για να εξαφανιστούν τα σπυράκια, ο δερματολόγος σας θα σας γράψει κάποια αντιβίωση ή ένα τοπικό αντιφλεγμονώδες. Για τα υπόλοιπα παράσιτα του προσώπου, υπάρχουν κάποιες αλοιφές που εφαρμόζουν τοπιά και περιέχουν μετρονιδαζόλη ή ιβερμεκτίνη.

Πώς θα φροντίσεις το δέρμα σου;

Η επιδερμίδα που πάσχει από ροδόχρου ακμή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και θέλει ξεχωριστή φροντίδα, καθώς συνήθως είναι επιπλέον ξηρή.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, το πλύσιμο του προσώπου πρέπει να γίνεται με ένα προϊόν που κάνει όσο το δυνατό λιγότερο αφρό, έτσι ώστε να μην διαλύονται τα λιπίδια της επιδερμίδας.

Επίσης, θα πρέπει να αποφέυγεται η χρήση ιαματικού νερού, ενώ το πρόσωπο θα πρέπει να πλένεται με κάποιο γαλάκτωμα ή μυκηλιακή λοσιόν.

Επιπλέον, πρέπει να χρησιμοποιείται το λιγότερο δυνατό μακιγιάζ, ενώ, αν κι εφόσον έχεις το συγκεκριμενο θέμα, θα πρέπει οπωσδήοτε να επισκεφθείς έναν ειδικό ώστε να σε κατευθύνει αρμοδίως.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Ροδόχρους ακμή: Πόσο αποτελεσματικό είναι το laser;

 

 

 

Σχετικά άρθρα