Θεραπεύουν την ακμή τα αντισυλληπτικά;

Η ακμή είναι γενικότερα συνδεδεμένη με την έκκριση ορμονών στη γυναίκα, οπότε και μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή, ασχέτως ηλικίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια γυναίκα από τα δέκα της χρόνια μέχρι και την εγκμοσύνη της, ακόμα την εμμηνόπαυσή της είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει ακμή.

 

Μπορούν τα αντισυλληπτικά να θεραπεύσουν την ακμή;

Κι όμως, πολλές σχετικές έρευνες δείχνουν ότι η θεραπεία της ακμής είναι συνδεδεμένη με την χρήση κάποιων τύπων αντισυλληπτικών.

Μάλιστα, σχετική έρευνα του 2014 δείχνει ότι τα αντισυλληπτικά χάπια είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από διάφορα αντιβιοτικά, με το χρονικό πλαίσιο δράσης τους να είναι στους 3 μήνες, με αυτό των αντιβιοτικών να είναι στους 6.

Πού οφείλεται η ακμή;

Η απάντηση και σε αυτό το ερώτημα επικεντρώνεται στην έκκριση ορμονών και συγκεκριμένα στην αυξημένη έκκριση ανδρογόνων, που ευθύνονται για την συγκέντρωση περισσότερου ελαίου κάτω από το δέρμα με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται με τη μορφή ακμής, λόγω των βακτηρίων που «παγιδεύονται» στα σημεία αυτά.

Όταν ακολουθείς αγωγή με αντισυλληπτικά χάπια, τα επίπεδα των ορμονών αυτών ρυθμίζονται καλύτερα (δηλαδή, δεν έχετε σημαντική αύξηση των ανδρογόνων), πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει και μειωμένη πιθανότητα εμφράξεων, δηλαδή εκδήλωση ακμής.

Στην πραγματικότητα, τα αντισυλληπτικά είναι μια τόσο συχνά χρησιμοποιούμενη θεραπεία για την ακμή που οι γυναικολόγοι συχνά συνταγογραφούν τέτοια χάπια, με τη σύμφωνη γνώμη και των δερματολόγων.

Όλα τα αντισυλληπτικά είναι αποτελεσματικά;

Όχι ακριβώς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συσκευές αντισύλληψης, αλλά και τα χάπια που έχουν μόνο προγεστερόνη δεν είναι αποτελεσματικά. Αντίθετα, τα χάπια αντισύλληψης με οιστρογόνα είναι αυτά που έχουν θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της ακμής.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση πριν μπεις στη διαδικασία αυτή θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου και να το ενημερώσεις για το ιστορικό σου, πριν σου γράψει τα αντισυλληπτικά χάπια.

Προσοχή! Η έντονη ακμή μπορεί να είναι σημάδι ότι πάσχεις από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που συνοδεύεται από έντονη τριχοφυΐα, ακανόνιστες περιόδους και θέματα γονιμότητας. Στην περίπτωση αυτή, τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να μην είναι επαρκή για την περίπτωσή σου.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δεις αποτελέσματα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να κάνεις υπομονή, καθώς δεν αναμένεται να δεις αποτελέσματα από το ξεκίνημα της χρήσης τους. Μάλιστα, στην αρχή ίσως δεις την κατάσταση να χειροτερεύει, όμως μην αγχωθείς. Στη συνέχειαθα δεις βελτίωση.

Επίσης, έχει υπόψη σου ότι μόλις σταματήσεις τα αντισυλληπτικά είναι πιθανό η ακμή σου να επιστρέψει, πάντα όμως βάσει της πρωτογενούς πηγής της. Το χρονικό διάστημ στο οποίο ίσως επανεμφανιστούν είναι από 3 έως 6 μήνες.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα