Μαξίμου: Το καθεστώς της μισθοδοσίας των κληρικών αποτελεί απόφαση της Πολιτείας

«Το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών αποτελεί ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας»: αυτό ξεκαθαρίζει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, που εκδόθηκε μετά το ομόφωνο «όχι» της Ιεράς Συνόδου για το εν λόγω ζήτημα.

Όπως τονίζει η ανακοίνωση του Μαξίμου: «Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Υπογραμμίζεται δε, ότι «ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση σχεδίου νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους».

«Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί -σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας» καταλήγει λέγοντας το Μαξίμου.

Ικανοποίηση Ιερώνυμου

Την ικανοποίησή του για τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε:«Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Τόνισε δε, ότι:

«Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας».

 

«Όχι» της Ιεράς Συνόδου

Νωρίτερα σήμερα, οι κληρικοί είπαν ένα ομόφωνο «όχι» στο σημείο της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου που αφορά στη μισθοδοσία των κληρικών.

Το θέμα της μισθοδοσίας τέθηκε εκτός διαλόγου, αφού δεν το δέχονται οι ιεράρχες, οι οποίοι θέλουν να παραμείνει ως έχει.

Η συνεδρίαση σημαδεύτηκε από τις αποχωρήσεις δύο μητροπολιτών, οι οποίοι τάχθηκαν κατά της συμφωνίας.

Πρώτος αποχώρησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτησε το λόγο, δεν του επετράπη να μιλήσει και έτσι αποφάσισε να αποχωρήσει στο διάλειμμα της συνεδρίασης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος είχε εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του στη συμφωνία Εκκλησίας-Πολιτείας.

 

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα