Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αντισύλληψης;

Δεν έχω σταθερό κύκλο και έχω παρατηρήσει πώς όταν κάνω σεξ η περίοδός μου αργεί ακόμα περισσότερο. Ακόμα δεν μου έχει έρθει, μετά από 48 μέρες, όμως παρατήρησα λευκά παχύρευστα υγρά στον κόλπο μου. Επίσης, όλες μας οι επαφές είναι με προφυλακτικό. Μπορεί να είμαι έγκυος;

Στο ερώτημά σας απαντά ο δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η χρήση του προφυλακτικού είναι γενικά μια αξιόπιστη αντισυλληπτική μέθοδος. Υπάρχουν βέβαια κάποιες λανθασμένες πρακτικές κατά τη χρήση του που μπορεί να καταλήξουν σε εγκυμοσύνη. Μπορείτε να δείτε μερικές από αυτές στο παρακάτω link: Λάθη στη χρήση του προφυλακτικού.

Πάντως, εάν χρησιμοποιείτε σωστά το προφυλακτικό και δεν υπάρχουν «ατυχήματα», τότε η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι υπαρκτή αλλά μικρή.

Σε περίπτωση που ανησυχείτε για εγκυμοσύνη, μπορείτε να κάνετε ένα τεστ κύησης ή μια εξέταση χορειακής γοναδοτροπίνης στο αίμα (με ακόμα καλύτερη αξιοπιστία) για να μην έχετε αγωνία.

Πάντως, η καθυστέρηση εμφάνισης εμμήνου ρήσεως (περιόδου) μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες εκτός από εγκυμοσύνη.

Στη δικιά σας περίπτωση, εάν είναι συνηθισμένο φαινόμενο να έχετε τόσο μεγάλη καθυστέρηση, πρέπει να μιλήσετε από κοντά με κάποιο γυναικολόγο που να έχει γνώσεις πάνω σε αυτά τα θέματα και να βρείτε με τις κατάλληλες ειδικές εξετάσεις, ποια είναι η αιτία της καθυστέρησης ή του μεγάλου ή ασταθούς «κύκλου».

Αν είναι μεμονωμένο φαινόμενο μπορεί να οφείλεται σε στρες (πχ για πιθανή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη), που έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή – καθυστέρηση της περιόδου.

Άλλη συχνή αιτία στην οποία μπορεί να οφείλεται η «καθυστέρηση» είναι μια κύστη ωοθήκης. Αν είναι η ανωμαλία είναι σταθερή για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οφείλεται σε κάποια ορμονική διαταραχή, όπως Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών ή κάποιο άλλο πρόβλημα με τις ορμόνες σας.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Ορμονική αντισύλληψη: Κινδυνεύω από θρόμβωση;

Σχετικά άρθρα