Έκανα αφαίρεση ενδομητρικού πολύποδα και από τότε η ροή στην περίοδό μου είναι μειωμένη…

Πριν 2 μήνες έκανα υστεροσκοπική αφαίρεση ενδομητρικού πολύποδα 11mm. Έκτοτε, η περίοδος ήρθε 2 φορές αλλά με μειωμένη ροή και διάρκεια. Είμαι 40 ετών, άτεκνη και από τα 11 που έχω περίοδο πάντα κράταγε 5 περίπου μέρες και υπήρχε αυξημένη ροή ειδικά τη 2η και την 3η μέρα. Τους τελευταίους 2 μήνες, μετά την υστεροσκόπηση, κρατάει 3 μέρες και η ροή εμφανώς μειωμένη. Να σημειωθεί, τέλος, ότι ποτέ δεν είχα θέματα με τον κύκλο μου και επίσης, πρώτη φορά έκανα γυναικολογική επέμβαση.

Στο ερώτημά σας απαντά ο δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος

Απάντηση: Η υστεροσκόπηση είναι μια επέμβαση που δίνει λύση στην αφαίρεση πολύποδα του ενδομητρίου. Η απόξεση του ενδομητρίου, που συχνά ακολουθεί την επέμβαση, πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Η επεμβατική υστεροσκόπηση είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που πρέπει να γίνεται από γυναικολόγο που έχει εκπαιδευτεί πάνω σε αυτή την τεχνική.

Θεωρώντας ότι όλα έγιναν όπως πρέπει και ότι δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα από την υστεροσκόπηση, εξετάζουμε την περίπτωση αυτό που μπορεί να συμβαίνει είναι ότι ο οργανισμός σας ακόμα δεν έχει αποκαταστήσει την ισορροπία του και χρειάζεται λίγο ακόμα χρόνο.

Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλούν μείωση της περιόδου είναι κάποιες ορμονικές διαταραχές που να μη σχετίζονται με την επέμβαση, αν και αυτό είναι αρκετά δύσκολο να συμπέσει χρονικά.

Η εξέταση του θέματος από το γυναικολόγο σας, η πιθανή διερεύνηση μέσω κάποιων εξετάσεων που υπάρχουν για τέτοιες περιπτώσεις  και η πιθανή επίσκεψη και συμβουλευτική για μια 2η επιστημονική γνώμη από έναν άλλον γυναικολόγο είναι οι επόμενες επιλογές που έχετε για να διαπιστώσετε από πού ξεκινά το πρόβλημα σας και ποια θα πρέπει να είναι η θεραπευτική του προσέγγιση.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Τα φάρμακα για τον καρκίνο μαστού μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο ενδομήτριο;

Απόξεση ενδομητρίου – Πότε σταματάει η αιμορραγία;

Σχετικά άρθρα