Δερματικά θηλώματα: Μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος;

Είναι πολύ πιθανό να έχεις παρατηρήσει μικρά σάρκινα εξογκώματα, τα οποία εμφανίζονται στο δέρμα σου και φαίνεται να είναι «κολλημένα» σε αυτό, κρεμάμενα από μια μικρή άκρη δέρματος.

Πρόκειται για τα λεγόμενα δερματική θηλώματα, επιστημονικά γνωστά και ως ακροχορδώνες, που είναι μικροί δερματικοί καλοήθεις όγκοι.

Που εμφανίζονται τα θηλώματα;

Οι περιοχές του σώματος που επιλέγουν τα θηλώματα ή ακροχορδώνες να εμφανιστούν είναι οι δερματικές πτυχώσεις και γενικότερα σημεία του δέρματος, όπου μπορεί να υπάρχει κάποια τριβή με ξένα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα τα ρούχα που φοράμε.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, θηλώματα εμφανίζονται κατά κανόνα στον λαιμό, όπου υπάρχει τρίψιμο του περιλαίμιου των ρούχων στο δέρμα, αλλά και στις μασχάλες, στις πτυχώσεις της βουβωνικής χώρας ή ακόμα και στα βλέφαρα.

Στις γυναίκες τα συναντάμε κυρίως κάτω από το στήθος και συγκεκριμένα στη βάση του, στο σημείο όπου υπάρχει τριβή με το σουτιέν.

Πόσα μπορεί να εμφανιστούν;

Συνήθως, η εμφάνιση των θηλωμάτων είναι μαζική, καθώς παρουσιάζονται κατά δωδεκάδες ή ακόμα και σε μεγαλύτερους αριθμούς. Παράλληλα, το μήκος τους δεν παραμένει σταθερό, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτό αυξάνει με την πάροδο των ετών.

Προσοχή! Τα δερματικά θηλώματα δεν πρέπει να μπερδεύονται με τα ιογενή θηλώματα, που είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από τη μετάδοση ιού και εμφανίζονται με τη μορφή σπυριών.

Η ζέστη τα ευνοεί

Τα δερματικά θηλώματα εμφανίζονται ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και η ζέστη είναι εντονότερη, λόγω του ότι το δέρμα υφίσταται μεγαλύτερη ταλαιπωρία, μιας και ιδρώνουμε περισσότερο.

Όμως, υπάρχουν και άτομα που βλέπουν έξαρση στην εμφάνισή τους κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, ενώ όπως τονίζουν οι ειδικοί μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.

Δεν πονάνε

Τα θηλώματα ή ακροχορδώνες δεν πονάνε από μόνα τους. Επειδή, όμως, είναι πολύ πιθανό καμιά φορά να μπλεχτούν σε κάποιο αξεσουάρ (κολιέ, ρολόι, κλπ.) και να τραβηχτούν απότομα οπότε και κόβονται, τότε νιώθουμε πόνο, χωρίς όμως να είναι κάτι το σοβαρό, εκτός από μια πολύ ελαφρά αιμορραγία.

Κανένας φόβος καρκίνου

Σε καμία περίπτωση τα δερματικά θηλώματα δεν είναι κακοήθη, δηλαδή ύποπτα για κάποιον τύπο καρκίνου, άσχετα με το χρώμα που μπορεί να έχουν και τις εναλλαγές σε αυτό.

Επίσης, δεν είναι και μεταδιδόμενα. Το μόνο πρόβλημα που δημιουργούν είναι αισθητικό, εφόσον εμφανιστούν στο μέτωπο ή τα βλέφαρα.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Θηλώματα: Πόσο επικίνδυνα είναι και πώς θεραπεύονται;

 

Σχετικά άρθρα