Έχω όλα τα συμπτώματα, αλλά ακόμα δεν μου έχει έρθει περίοδος. Τι μου συμβαίνει;

Είμαι δώδεκα ετών και έχω όλα τα συμπτώματα για την περίοδο και δεν μου έχει έρθει ακόμα, σε περίπου όλες μου τις φίλες έχει έλθει, αλλά εμένα όχι και φοβάμαι μήπως κάτι πάει λάθος και θέλω κάποιος να μου απαντήσει παρακαλώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η μέση ηλικία εμφάνισης της πρώτης περιόδου στην Ελλάδα είναι περίπου η ηλικία των 11,5  με 12 ετών. Έτσι δεν χρειάζεται ανησυχία, καθώς είσαι μέσα στα φυσιολογικά όρια.

Παθολογική θεωρείται η καθυστέρηση εμφάνισης της πρώτης περιόδου μετά την ηλικία των 15 ετών, όταν τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του γυναικείου φύλου (τρίχωση γεννητικών οργάνων, ανάπτυξη μαστών κλπ) έχουν αναπτυχθεί, όπως είναι το αναμενόμενο.

Δεν ξεκινά η περίοδος σε όλες τις κοπέλες στην ίδια ηλικία και πιστεύω ότι αν ψάξεις στον κοινωνικό και μαθητικό περίγυρο σου, θα δεις ότι υπάρχουν και άλλα κορίτσια που δεν έχουν ακόμα αδιαθετήσει.

Φυσικά, η ηλικία που θα εμφανιστεί η πρώτη περίοδος μπορεί να επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις, όπως το σωματικό βάρος, η συστηματική εντατική γυμναστική και άλλα.

Αν παρ’ όλ’ αυτά ανησυχείς, κανονίστε μαζί με κάποιον από τους γονείς σου, μια επίσκεψη σε εξειδικευμένο Παιδογυναικολόγο, για να δείτε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή όχι.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πότε θεωρείται καθυστέρηση της έναρξης της περιόδου και ποια είναι τα αιτία, δες στον παρακάτω σύνδεσμο: Καθυστέρηση Ήβης

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Πρώτη περίοδος: «Έχω κολπικές εκκρίσεις, αλλά ακόμα δεν μου έχει έρθει…»

Σχετικά άρθρα