Κλέφτες καταστημάτων! Μια ταινία που πλημμυρίζει ανθρωπιά και συναίσθημα από τον Ιάπωνα σκηνοθέτη Κόρε-Έντα!

Είναι μια υπέροχη ιαπωνική ταινία που δεν θες να τελειώσει. Τολμά να αγγίξει ευαίσθητα κοινωνικά και υπαρξιακά ζητήματα που κάθε κοινωνία αντιμετωπίζει. Κοινωνικές αξίες και ηθικοί κανόνες των κοινωνιών που ζούμε και αποδεικνύονται καθημερινά σαθροί.

Μια «οικογένεια», που δημιουργήθηκε μέσα από αιφνίδιες συνθήκες περισυλλέγοντας εγκαταλελειμμένα παιδιά, κλέβοντας για την επιβίωση της και συμβιώνοντας σ’ ένα παράπηγμα, αναπτύσσει, εντελώς παράδοξα και ενάντια στα στερεότυπα της κοινωνικής επιταγής, δεσμούς αγάπης.

Φυσικά, οι κοινωνικοί φορείς δεν θα επιτρέψουν στο αυθεντικό αίσθημα αγάπης και φροντίδας, που αναπτύσσεται, να γίνει αποδεκτό και αποσυναρμολογεί την αυτοσχέδια οικογένεια, οδηγώντας τα παιδιά και πάλι στην εγκατάλειψη, ζώντας με τους κακοποιητικούς βιολογικούς γονείς ή  στα ιδρύματα.

Καίρια θέματα για τη σκληρότητα κάθε κοινωνίας, μέσα στην οποία ζούμε και μας οδηγεί να πληρώσουμε το τίμημα ενός ολοκληρωτισμού των αισθημάτων εν ονόματι μια ψευδούς διασφάλισης της σταθερότητας και της λειτουργίας μιας κοινωνίας, που νομιμοποιεί τις λανθάνουσες καταστάσεις και ενισχύει την αίσθηση φυγής από την πραγματικότητα αλλά και τον αφανισμό της ανθρώπινης ύπαρξης σκοτώνοντας κάθε ζωτικό και αναγκαίο συστατικό της.

Η ταινία του Χιροκάζου Κόρε-Έντα τιμήθηκε με τον χρυσό φοίνικα!

Μην τη χάσετε!!

Άννα Δρούζα

Shoplifters_(film)

Πληροφορίες για την ταινία

Μετά από μια εξόρμηση για άλλη μια μικροκλοπή, ο Οσάμου και ο γιος του συναντούν ένα μικρό κορίτσι μέσα στο κρύο. Στην αρχή διστακτική να αφήσουν το κορίτσι να μείνει μαζί τους, η σύζυγος του Οσάμου συμφωνεί να αναλάβουν τη φροντίδα της αφού καταλαβαίνει ότι έχει περάσει μεγάλες δυσκολίες.

Αν και η οικογένεια είναι φτωχή, ίσα-ίσα τα βγάζουν πέρα με τις δουλειές τους και τις μικροκλοπές, μοιάζουν να ζουν ευτυχισμένοι μαζί, μέχρι που ένα απρόβλεπτο γεγονός αποκαλύπτει κρυμμένα μυστικά και βάζει σε κίνδυνο τους δεσμούς που τους ενώνουν.

Το αριστούργημα του Χιροκάζου Κόρε-Έντα που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών και αποτελεί την επίσημη υποβολή της Ιαπωνίας για τα Οσκαρ.

Δραματική ταινία ιαπωνικής παραγωγής 2018 (121′)

Σκηνοθεσία: Χιροκάζου Κόρε-Εντα

Πρωταγωνιστούν: Σακούρα Αντο, Λίλι Φράνκι, Μάγκου Ματσουόκα, Τζίο Καΐρι

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας

Σχετικά άρθρα