Διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2: Σε τι διαφέρουν τα συμπτώματά τους;

Μια από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις της εποχής μας είναι ο διαβήτης, που διακρίνεται κυρίως σε 2 τύπους: Τον διαβήτη τύπου 1 και τον διαβήτη τύπου 2. Ενημερωτικά, υπάρχει και ο διαβήτης κύησης, που εμφανίζεται στις εγκυμονούσες.

Ποια είναι, όμως, τα συμπτώματα των δύο τύπων διαβήτη που προαναφέραμε; Ας τα δούμε αναλυτικά παρακάτω.

Ο μηχανισμός του διαβήτη τύπου 1

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια η κύρια αιτία της οποίας είναι η υπερβολική παρουσία σακχάρου στο αίμα. Εκτιμάται ότι ένα άτομο είναι διαβητικό όταν το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα νηστείας του είναι δύο φορές 1,26 g / l.

Για να κατανοήσουμε το φαινόμενο του διαβήτη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πάγκρεας είναι ένα σημαντικό όργανο που κάνει την ινσουλίνη, μια ορμόνη υπεύθυνη για τη ρύθμιση του σακχάρου, διατηρώντας μια μέση τιμή 1 g / l. Είναι μια λεγόμενη υπογλυκαιμική ορμόνη που επιτρέπει στο σώμα να συλλάβει τη ζάχαρη που υπάρχει στο αίμα και να την μετατρέψει σε ενέργεια ή να την αποθηκεύσει στο ήπαρ ή τα λιπώδη κύτταρα.

Είναι η έλλειψη έκκρισης αυτής της ινσουλίνης στο πάγκρεας, λόγω της καταστροφής των κυττάρων της, η οποία εμπλέκεται στον διαβήτη τύπου 1, καθώς προκαλεί χρόνια υπεργλυκαιμία. Αυτή η παθολογία εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά, εφήβους ή νεαρούς ενήλικες και είναι πολύ λιγότερο διαδεδομένη από τον διαβήτη τύπου 2 (6% των περιπτώσεων διαβήτη).

Ο μηχανισμός του διαβήτη τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 αντιπροσωπεύει περίπου το 92% των περιπτώσεων διαβήτη. Είναι επομένως η πιο συνηθισμένη μορφή, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν και άλλες μορφές διαβήτη: ο διαβήτης κύησης (ο οποίος αφορά τις έγκυες γυναίκες και διαρκεί μόνο ο χρόνος της εγκυμοσύνης) και ο σακχαρώδης διαβήτης. γενετική προέλευση, ακόμη πιο σπάνια.

Ο διαβήτης τύπου 2 συνήθως εμφανίζεται σε ενήλικες, ειδικά σε παχύσαρκους και αναπτύσσεται σταδιακά. Αρχικά, τα κύτταρα καθίστανται ανθεκτικά στην ινσουλίνη, έτσι ώστε η ινσουλίνη δεν είναι πια αποτελεσματική ώστε η ζάχαρη να συλλαμβάνεται από το σώμα.

Η προκύπτουσα υπεργλυκαιμία προκαλεί στο πάγκρεας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Τελικά, μετά από περίπου 15 χρόνια, το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη. Αυτό ονομάζεται ανεπάρκεια ινσουλίνης.

Σε τι διαφέρουν τα συμπτώματά τους;

Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται ξαφνικά, με τη μορφή αυξημένης ούρησης με άφθονα ούρα, αυξημένη δίψα και απώλεια βάρους, παρά την αυξημένη πείνα, κόπωση και οπτικές διαταραχές.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι συχνά ασυμπτωματικός για πολλά χρόνια, αλλά καθώς εξελίσσεται, προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με τον διαβήτη τύπου 1.

Η κύρια διαφορά είναι ότι τα συμπτώματα αναπτύσσονται σταδιακά. Υπάρχουν επίσης δερματικές διαταραχές (ξηρό δέρμα, εύθραυστη, φαγούρα), δυσκολία επούλωσης και βλεννογόνες μεμβράνες θα γίνουν πιο ευαίσθητες σε λοιμώξεις. Όσο περισσότερος διαβήτης εξελίσσεται, τόσο περισσότερο τα συμπτώματα θα είναι διαφορετικά και ο κίνδυνος σημαντικών επιπλοκών.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Διαβήτης τύπου 2 στη γυναίκα: Γιατί η πολύωρη εργασία αυξάνει τον κίνδυνο;

Διαβήτης κύησης: Η καλή φυσική κατάσταση μειώνει τον κίνδυνο

 

 

Σχετικά άρθρα