Φαγούρα στην εγκυμοσύνη: Πού οφείλεται και πότε μπορεί να κρύβει κάτι επικίνδυνο;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια γυναίκα είναι πιθανό να παρατηρήσει διάφορες αλλαγές στο σώμα της, το οποίο συνήθως επανέρχεται μετά τον τοκετό και το τέλος της κύησης στην πρότερή του κατάσταση.

Συχνά, μια έγκυος βιώνει διάφορα φαινόμενα που σχετίζονται με τις διάφορες ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στον οργανισμό της, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο δυσάρεστες. Ένα από αυτά είναι και ο έντονος κνησμός (φαγούρα), που μπορεί να προκληθεί στην έγκυο ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Πώς εκδηλώνεται;

Ο κνησμός ή φαγούρα εμφανίζεται περίπου στο 40% των γυναικών σε ενδιαφέρουσα, χωρίς όμως το σύμπτωμα αυτό να υποδηλώνει κάποιο παθολογικό πρόβλημα. Όπως προαναφέρθηκε, η φαγούρα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε φάση της εγκυμοσύνης και συνήθως παρατηρείται στην κοιλιά, τους μηρούς ή τα μπράτσα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εκτείνεται σε όλο το σώμα.

Μπορεί να εκδηλωθεί σαν απλό τσούξιμο και να φτάσει να είναι μια επίμονη φαγούρα. Συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς όμως να συνοδεύονται από αλλοιώσεις στο δέρμα. Το πιο πιθανό είναι να δείτε κάποιες παραπάνω ραγάδες στην επιδερμίδα σας.

Που οφείλεται;

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διάφορες ορμονικές μεταβολές λαμβάνουν χώρα, σε συχνά χρονικά διαστήματα, οι οποίες και εκδηλώνονται με λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά συμπτώματα. Αναφορικά με το δέρμα της εγκύου είναι πολύ πιθανό αυτές οι ορμονικές μεταβολές να εκδηλωθούν με ξηρότητα δέρματος, οπότε και συνέπεια είναι η φαγούρα. Από εκεί ξεκινάει και η εμφάνιση των ραγάδων.

Το γεγονός ότι εμφανίζονται κυρίως στην κοιλιά και τα άκρα οφείλεται στο ότι τα συγκεκριμένα σημεία είναι από τη φύση τους πιο ξηρά, όμως καλό θα είναι να υπάρξει μια σχετική εξέταση, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιας παθολογικής αιτίας.

Ποια τα παθολογικά αίτια;

Εφόσον ο κνησμός περιορίζεται στα σημεία της ξηράς επιδερμίδας, δεν χρειάζεται κάποια περαιτέρω εξέταση. Εάν, όμως, παρατηρήσετε και κάποια άλλα συμπτώματα όπως ίκτερο ή επίμονη φαγούρα σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος, κυρίως χέρια και πόδια, τότε καλό θα είναι να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις για χολόσταση κύησης.

Πρόκειται για δυσλειτουργία του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Τα χολικά άλατα δεν αφαιρούνται πλέον και συσσωρεύονται κάτω από το δέρμα, γεγονός που προκαλεί κνησμό. Υπάρχει επίσης αποχρωματισμός των κοπράνων και των σκοτεινών ούρων.

Η χολόσταση δεν είναι απειλή για την μέλλουσα μητέρα και εξαφανίζεται αμέσως μετά τον τοκετό, αλλά μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στο μωρό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, με την παραμικρή αμφιβολία, πρέπει να γίνει μια ιατρική αξιολόγηση για να διαπιστωθεί και να αντιμετωπιστεί πιθανή χολόσταση.

Μια άλλη αιτία είναι και κάποια αλλεργική αντίδραση, οπότε και πιθανώς να παρατηρήσεις έκζεμα στο δέρμα σου.

Πώς θα αντιμετωπίσεις τη φαγούρα στην εγκυμοσύνη;

Η φαγούρα (κνησμός) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που οφείλεται στην ξηρότητα του δέρματος είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί με κάποια ενυδατική κρέμα. Επίσης, είναι η ιδανικότερη πρόληψη για τις ραγάδες. Εάν έχεις ελαφριά τσουξίματα στο δέρμα, καλό θα είναι να πλένεσαι με ένα πιο ήπιο σαπούνι ή αφρόλουτρο.

Σε περίπτωση χολόστασης απαιτείται ιατρική φροντίδα, ενώ καλό θα είναι ανά εβδομάδα να γίνεται εξέταση αίματος, μέχρι και την ημέρα του τοκετού, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι το πρόβλημα έχει παρέλθει μετά τη σχετική θεραπεία.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Πρωτοπαθής Χολική Κίρρωση: Μία νόσος που χτυπάει τις γυναίκες

 Σύνδρομο βραχέως εντέρου στα παιδιά: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Σχετικά άρθρα