Αυτές οι 5 ωφέλιμες συνήθειες «προστατεύουν» από το Αλτσχάιμερ!

Σημαντικά μειωμένος είναι ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ για όσους ανθρώπους συνδυάζουν συστηματικά αρκετές υγιεινές συμπεριφορές στην καθημερινή ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ, με επικεφαλής τoν αλβανικής καταγωγής επίκουρο καθηγητή του Ιατρικού Κέντρου και του Πανεπιστημίου Ρας του Σικάγο Κλόντιαν Ντάνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων για σχεδόν 3.000 ανθρώπους.

Ποιες καθημερινές συνήθειες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου;

Οι πέντε πιο ωφέλιμες συνήθειες, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, είναι η σωματική άσκηση (τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως μεγάλης έντασης την εβδομάδα), η ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, η υγιεινή διατροφή (με έμφαση στη Μεσογειακή), οι τονωτικές για τον νου δραστηριότητες και το να μην καπνίζει κανείς.

Όσοι συνδυάζουν και τα πέντε παραπάνω ή έστω τα τέσσερα από αυτά, έχουν έως 60% μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο κίνδυνος είναι μειωμένος κατά 37% για όσους τηρούν δύο έως τρεις από αυτές τις υγιεινές συνήθειες, σε σχέση με όσους ακολουθούν μόνο μία ή καμία.

Τι είναι η νόσος Αλτσχάιμερ;

Η νόσος Αλτσχάιμερ, γνωστή απλά και ως το Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική νόσος, η οποία αρχίζει με αργούς ρυθμούς και επιταχύνει με τα χρόνια. Δυστυχώς, είναι μη θεραπεύσιμη και θανατηφόρα αποτελώντας την αιτία του  60% με 70%  των περιπτώσεων άνοιας.

Περιγράφηκε αρχικά από τον Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ το 1906, από τον οποίο προέκυψε και το όνομα. Το πιο κοινό πρόωρο σύμπτωμα της νόσου είναι η δυσκολία στην ανάκληση πρόσφατων συμβάντων (απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης).

Τα κύρια συμπτώματα

Καθώς η ασθένεια προχωρά, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα στη γλώσσα, στον προσανατολισμό (συμπεριλαμβανομένης της εύκολης απώλειας προσανατολισμού), στις διακυμάνσεις της διάθεσης, στην απώλεια κινήτρων, στη μη αυτοεξυπηρέτηση και σε θέματα συμπεριφοράς. Καθώς η κατάσταση ενός ατόμου χειροτερεύει, συχνά αποχωρούν από την οικογένεια και την κοινωνία.

Σταδιακά, χάνονται σωματικές λειτουργίες, τελικά οδηγούν σε θάνατο. Αν και η ταχύτητα της εξέλιξης μπορεί να ποικίλει, το μέσο προσδόκιμο ζωής μετά τη διάγνωση είναι τρία έως εννέα έτη. Γενικά η νόσος εντοπίζεται στους ανθρώπους πάνω από 65 ετών, αν και πρόωρο Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα, ίσως και πριν τα 50.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Η μητέρα μου έχει Αλτσχάιμερ και κοιμάται μόνο 2 ώρες την ημέρα! Μπορεί να πάρει υπνωτικά;»

Υπάρχει τεστ που σου δείχνει αν θα πάθεις Αλτσχάιμερ ή όχι: Θα το έκανες;

Αλτσχάιμερ: Η γυναίκα που μπορεί να «σώσει» όσους πάσχουν από τη νόσο

Σχετικά άρθρα