Πνευμονικό εμφύσημα: «Πόσο επικίνδυνο είναι και τι να προσέχω»;

Τι πρέπει να προσέχει κάποιος που έχει εμφύσημα στους πνεύμονες;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δρ. Γεώργιος Κρομμμύδας, Πνευμονολόγος-Διδάκτωρ ΕΚΠΑ 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατά τα πρώτα στάδια του εμφυσήματος, υπάρχει ένας βαθμός φλεγμονής των μικρών βρόγχων (βρογχιολίων), η οποία περιορίζει την ποσότητα του αέρα ο οποίος μπορεί να φθάσει στις κυψελίδες.

Σε σοβαρότερες μορφές εμφυσήματος, υπάρχει επίσης απώλεια της ελαστικότητας των τοιχωμάτων των κυψελίδων, όσων δεν έχουν καταστραφεί. Όταν ο ασθενής εκπνέει, τα τοιχώματα των κυψελίδων και των μικρών βρόγχων, κλείνουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο αέρας να δυσκολεύεται τόσο για να εισέλθει, όσο και για να εξέλθει.

Καθώς το εμφύσημα εξελίσσεται, όλο και περισσότερες κυψελίδες καταστρέφονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγαλύτερες άδειες κοιλότητες στον πνεύμονα, γεμάτες με αέρα, που όμως δεν λειτουργούν.

Αυτές οι κοιλότητες μπορεί να γίνουν πολύ μεγάλες και συχνά εντοπίζονται στο επάνω μέρος του πνεύμονα, ενώ διατρέχουν τον κίνδυνο να ραγούν, με αποτέλεσμα την δημιουργία πνευμοθώρακα.

Καθώς καταστρέφεται όλο και μεγαλύτερο μέρος του πνεύμονα και ο πνεύμονας δεν μπορεί να διατηρήσει την φυσιολογική στάθμη οξυγόνου στο αίμα, ο οργανισμός προσπαθεί να αντιρροπήσει την κατάσταση, αυξάνοντας τον ρυθμό της αναπνοής.

Μετά από ένα διάστημα, ακόμη κι αυτός ο υπεραερισμός των πνευμόνων, δεν επαρκεί για να διατηρήσει επαρκή επίπεδα οξυγόνου, οπότε οι αρτηρίες του πνεύμονα αρχίζουν να εμφανίζουν σύσπαση ή να στενεύουν.

Η διάγνωση τίθεται με σπιρομέτρηση και αξονική τομογραφία θώρακος.

Πρωταρχικό μέτρο προφύλαξης είναι η διακοπή καπνίσματος και ο εμβολιασμός (αντιγριπικός και κατά του πνευμονιόκοκκου)

Εν συνεχεία ο ασθενής οφείλει να παρακολουθείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τον πνευμονολόγο που έχει θέσει τη διάγνωση, ώστε να είναι υπό έλεγχο η εισπνεόμενη βρογχοδιασταλτική αγωγή του.

Συνιστάται δε, να ασκείται καθημερινά καθώς να αποφεύγει στο βαθμό του δυνατού την έκθεση σε λοιμογόνους παράγοντες και την επαφή με άτομα που παρουσιάζουν λοίμωξη του αναπνευστικού.

Δρ. Κρομμύδας Γεώργιος

Πνευμονολόγος-Διδάκτωρ ΕΚΠΑ

Πανεπιστημιακός Συνεργάτης Γ´ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής. ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»- Συντονιστής Ομάδας Καρκίνου Πνεύμονα

Ιδιωτικό Ιατρείο

Δημοκρίτου 14-16 Ηλιούπολη

Τηλ. 2109937240

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Καπνίζω πολλά χρόνια και τελευταία έχω μόνιμα ένα ενοχλητικό γαργαλητό στο λαιμό. Τι να κάνω;

 Πνευμονική υπέρταση: Ποια είναι τα συμπτώματα και πότε κινδυνεύεις

 

Σχετικά άρθρα