Πόσο επικίνδυνοι είναι οι φακοί επαφής για τα μάτια μας;

Είτε ο νέος είτε ο παλαιός χρήστης των φακών επαφής θα πρέπει να γνωρίζει τους ορθούς κανόνες χρήσης τους. Ιδίως οι παλιοί χρήστες φακών επαφής, λόγω της μακροχρόνιας χρήσης, πολλές φορές έχει παρατηρηθεί ότι παραλείπουν κάποιος κανόνες ασφαλείας, που μπορεί όμως να τους οδηγήσουν σε επιμολύνσεις και τραυματισμούς των οφθαλμών τους.

Γράφει η Έλενα Κεφάλα, Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Οι φακοί επαφής με τις εξελιγμένες δυνατότητες κι επιλογές που έχουμε στις μέρες μας δίνουν «σωτήριες» λύσεις σε πολλές περιπτώσεις οφθαλμικών προβλημάτων. Όμως οι κανόνες ορθής χρήσης τους θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά και οι οδηγίες του οφθαλμιάτρου να μην «προσπερνιόνται» ως υπερβολικές!

Σταδιακή έναρξη χρήσης

Ο νέος χρήστης φακών επαφής καλό θα είναι να ξεκινήσει τη χρήση τους σταδιακά και να μην κάνει αμέσως πολύωρη χρήση τους, δίνοντας στα μάτια του την ευκαιρία να τους συνηθίσουν. Για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιήσει τους φακούς για 1 ώρα την πρώτη μέρα, για δύο ώρες τη δεύτερη, για 3 την τρίτη, αυξάνοντας σταδιακά μέχρι τη συμπλήρωση μιας εβδομάδας μετά την οποία μπορεί να χρησιμοποιεί τους φακούς κανονικά εφόσον δεν του έχουν δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα ή ενόχληση.

Τήρηση κανόνων υγιεινής

Τα μάτια είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο και η τήρηση των κανόνων υγιεινής κατά τη χρήση των φακών επαφής τα προστατεύει από μολύνσεις. Ο επιμελής καθαρισμός των χεριών πριν την τοποθέτησή τους καθώς και η τήρηση με ευλάβεια των οδηγιών συντήρησης και καθαρισμού των φακών περιορίζουν τις πιθανότητες ερεθισμού των οφθαλμών.

Mην κοιμάστε με τους φακούς

Ο οφθαλμός είναι ένα ιστός που χρειάζεται οξυγόνωση μέσω του αέρα και των δακρύων. Όταν κάποιος κοιμηθεί με τους φακούς του, αποτρέπει την απαραίτητη οξυγόνωση και «ανανέωση» των ματιών του. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων και άλλων μη αναστρέψιμων βλαβών της όρασής μας. Έτσι, όσο κουρασμένοι κι αν είστε, αφιερώστε 2 λεπτά για την αφαίρεση και σωστή αποθήκευση των φακών επαφής σας. Στην ουσία, αφιερώστε 2 λεπτά για την υγεία των ματιών σας.

Τηρείτε τον προβλεπόμενο χρόνο χρήσης

Υπάρχουν συγκεκριμένοι, σοβαροί λόγοι που οι φακοί έχουν χρόνο χρήσης. Τηρείστε αυτούς τους χρόνους, Για παράδειγμα όταν ένας φακός είναι μηνιαίος, τότε ακόμη κι αν εσείς δεν νοιώθετε κάποια πτώση της δυναμικότητάς του, πρέπει να τον αντικαταστήσετε με νέο φακό μόλις περάσει ένα μήνας. Ειδικά στους φακούς συχνής αντικατάστασης, όπως πχ οι ημερήσιοι φακοί, πρέπει να είστε ακόμη πιο τυπικοί στο χρόνο χρήσης τους. Υπολογίστε πχ ότι αν έναν ημερήσιο φακό τον χρησιμοποιήσετε και δεύτερο 24ωρο, τότε έχετε επιμηκύνει το χρόνο χρήσης του κατά το διπλάσιο του προβλεπόμενου. Επίσης, ελέγχετε την ημερομηνία λήξης των υγρών και μην τα χρησιμοποιείτε πέραν αυτής.

Φακοί και μπάνιο

Οι φακοί επαφής έχουν φτιαχτεί για να είναι συμβατοί με το οφθαλμικό μας περιβάλλον κι όχι με το νερό του δικτύου ύδρευσης, το νερό της θάλασσας καθώς και το νερό της πισίνας. Η οφθαλμική μας υγεία μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο με την επαφή των παραπάνω υγρών με τους φακούς.

Στο νερό υπάρχουν μολυσματικοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι μπορούν να «σφηνωθούν» ανάμεσα στον φακό και την επιφάνεια του ματιού και που μπορεί να προκαλέσουν σημαντική μόλυνση του κερατοειδούς, που εκδηλώνεται με το σχηματισμό έλκους του κερατοειδούς.

Επίσης, βουτιές με ανοιχτά τα μάτια χωρίς να έχουμε βγάλει τους φακούς επαφής έχουν μεγάλη πιθανότητα το χάσιμο του φακού. Μια πρακτική λύση κατά την περίοδο των διακοπών μας είναι η χρήση ημερήσιων φακών που θα τους πετάμε μετά το μπάνιο μας.

Όμως, ειδικά για τις βουτιές με ανοιχτά μάτια σε πισίνα, λόγω των χημικών που χρησιμοποιούνται για την απολύμανσή της, συνιστάται η χρήση γυαλιών κολύμβησης έτσι ώστε το χλωριωμένο νερό να μην έρθει σε επαφή με τους φακούς.

Σωστή συντήρηση των φακών

Οι φακοί επαφής πρέπει να συντηρούνται σωστά, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους, έτσι ώστε να παρέχουν την απαραίτητη προστασία στο μάτι, να έχουν την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής και την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα. Με το σωστό αντισηπτικό και το σωστό χρόνο «ξεκούρασης» φακού και ματιού, η οπτική οξύτητα θα είναι η προσδοκώμενη και η κατάσταση του οφθαλμού θα είναι χωρίς παθολογικές καταστάσεις και προβλήματα.

Έλενα Κεφάλα, MICOpth

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Αθανασιάδη 3-5 – Αθήνα (στάση metro Αμπελόκηποι)

τηλ. 210 645 89 59

email: [email protected] 

http://www.ofthalmiatros-athina.gr/

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Φακοί επαφής: Γιατί δεν πρέπει να τους φοράμε μετά τη λήξη τους

Φακοί επαφής: Πριν τους φορέσετε, διαβάστε τι πρέπει να ξέρετε

 

Σχετικά άρθρα