ellada

Έτσι, οι επιχορηγήσεις «σώζουν» τις τουριστικές επιχειρήσεις

Πάνω από 700 εκατ. ευρώ είναι οι επιχορηγήσεις για τις τουριστικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.

Το σύνολο των θεσμικών παρεμβάσεων για τη στήριξη και την ενδυνάμωση του κλάδου των ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, που προέκυψαν μέσα από τη στενή συνεργασία με την Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), παρουσίασε η υπουργός, στην έναρξη του ετήσιου συνεδρίου της.

Ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ Παναγιώτης Τοκούζης ευχαρίστησε την υπουργό για το συνολικό της έργο για τη στήριξη του κλάδου, και την καθοριστική συμβολή στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων.

Η υπουργός αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα της στρατηγικής στον τουρισμό και την εξαιρετική πορεία του ελληνικού τουρισμού από το 2015 μέχρι σήμερα.

Ακόμα, ανέπτυξε τις παρεμβάσεις ειδικότερα για τη στήριξη των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε, αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του ελληνικού τουρισμού και την «καρδιά» της ελληνικής φιλοξενίας, για την οποία η χώρα μας φημίζεται διεθνώς.

«Η άμεση επαφή που έχετε με τους επισκέπτες, είναι βασικό συστατικό των αυθεντικών εμπειριών διακοπών που τους προσκαλούμε να ζήσουν στην Ελλάδα. Και η προσωπική σχέση που χτίζετε μαζί τους, τους ενθαρρύνει να επιλέξουν ξανά τη χώρα μας, να γίνουν επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες», τόνισε.

Και προσέθεσε: «Τα τουριστικά καταλύματα, μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις, δίνουν ζωντάνια στον τοπικό οικονομικό και κοινωνικό ιστό, ειδικά στα μικρά νησιά αλλά και σε ηπειρωτικές σε ορεινές περιοχές, που μπαίνουν πλέον δυναμικά στον τουριστικό χάρτη».

«Μέσα από τη συνεργασία μας, το υπουργείο με τη συνομοσπονδία, ανταποκριθήκαμε στις σύγχρονες ανάγκες του κλάδου σας και ικανοποιήσαμε τα περισσότερα αιτήματά σας για την ενδυνάμωση της επαγγελματικής σας δραστηριότητας και νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες».

Οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Τουρισμού

  • η αναβάθμιση της κατάταξης των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων προαιρετικά, σε πέντε κατηγορίες κλειδιών και η παράταση για την κατάταξή τους έως το τέλος του 2019
  • οι νέες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές με γνώμονα την υψηλή ποιότητα και τα διεθνή πρότυπα, και τη θέσπιση νέων κριτηρίων πιστοποίησης.
  • η αύξηση της δυναμικότητας έως και 30 δωμάτια αντί για 20 και κατ’ επέκταση η δυνατότητα ένταξής των επιχειρήσεων στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
  • η διευκόλυνση της διαδικασίας έκδοσης των πιστοποιητικών κατάταξης, πλέον από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού, και έκδοση των διακριτικών τίτλων από τα κατά τόπους Επιμελητήρια (ΓΕΜΗ), και από υπηρεσίες μίας στάσης.
  • η έκδοση Υπουργικής Απόφασης, που έδωσε τη δυνατότητα η κατάταξή να μπορεί να διενεργείται από καταρτισμένους μηχανικούς, και η οποία έτυχε καθολικής αποδοχής από τον κλάδο, λόγω της διευκόλυνσης της διαδικασίας και της ελάφρυνσης του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα.
  • η υποστήριξη της πρωτοβουλίας της ΣΕΤΚΕ, το «Καλάθι Πρωινού», στο πλαίσιο της πολιτικής για τη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, τη στήριξη της τοπικής παραγωγής, και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο τουριστικό προϊόν.

Επίσης, η κα Κουντουρά προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα. Μεταξύ αυτών είναι η παράταση στην προθεσμία έγκρισης διακριτικού τίτλου και η διασύνδεση των μητρώων των ΠΥΤ και των Επιμελητηρίων.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Telegraph: Θετικοί οι δείκτες για την Ελλάδα

Κι όμως! Πώς ελληνικά προϊόντα «κέρδισαν» τη Σιγκαπούρη

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X