Τ-λεμφοκύτταρα: Το… όπλο του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο!

Το Τisagenlecleucel, η CAR-T θεραπεία της Novartis, απέσπασε το βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερο Βιοτεχνολογικό Προϊόν» στη τελετή απονομής των βραβείων Prix Galien Greece 2019, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Πρόκειται για ένα ζωντανό φάρμακο το οποίο παρασκευάζεται ξεχωριστά για κάθε ασθενή.

Συγκεκριμένα τα Τ-λεμφοκύτταρα του ασθενούς αφαιρούνται από το σώμα του και επαναπρογραμματίζονται, μέσω γενετικής τροποποίησης, με στόχο να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν τα καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν την πρωτεΐνη CD19.

Το Tisagenlecleucel, με μια εφάπαξ χορήγηση, έδειξε υψηλά και με διάρκεια ποσοστά ανταπόκρισης καθώς και διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε δύο επιθετικές αιματολογικές κακοήθειες, για ανθεκτικούς ή υποτροπιάζοντες ασθενείς είτε με παιδιατρική και νεαρών ενηλίκων Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία, είτε με διάχυτο από μεγάλα Β-κύτταρα λέμφωμα.

Το βραβείο αυτό είναι μια σημαντική διάκριση που αναγνωρίζει την επιστημονική και ερευνητική καινοτομία χάριν στην οποία αλλάζει το τοπίο για τους ασθενείς που χρειάζονται νέες θεραπευτικές επιλογές είτε γιατί παρουσιάζουν υποτροπή είτε διότι δεν ανταποκρίνονται στις αρχικές θεραπείες και για τους οποίους η πρόγνωση είναι πτωχή.

Η κα. Μαριαλένα Κωνσταντινίδου, υπεύθυνη του ιατρικού τμήματος Ογκολογίας της Novartis Hellas, δήλωσε σχετικά, «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτή τη διάκριση η οποία επιβεβαιώνει το όραμά μας να ανακαλύπτουμε νέες και επαναστατικές θεραπείες που θα καλυτερεύσουν τη ζωή των ασθενών που πάσχουν από επιθετικούς καρκίνους. Προτεραιότητά μας είναι ο άνθρωπος και με αυτό ως στόχο οδηγούμαστε σε έναν επαναπροσδιορισμό του καρκίνου».

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X