Ματώνουν τα ούλα σου; Δες από ποιες σοβαρές παθήσεις κινδυνεύεις

Τα ούλα που ματώνουν είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο μέρος του ενήλικου πληθυσμού, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι τα ματωμένα ούλα μπορεί να είναι σημάδι ακόμα και κάποιας χρόνιας πάθησης του οργανισμού, με δυσάρεστα για την υγεία μας αποτελέσματα (μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα).

Γιατί ματώνουν τα ούλα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ούλα που ματώνουν σημαίνουν αρχικά ερεθισμό του ιστού των ούλων. Αυτός γίνεται αντιληπτός και με γυμνό μάτι, καθώς το χρώμα τους είναι έντονο κόκκινο, η υφή τους είναι λεία και προκαλούν πόνο εφόσον τα αγγίξουμε.

Εφόσον προκύψει ένα τέτοιο σύμπτωμα, θα πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.

Τι προκαλεί τα ματωμένα ούλα;

Ας δούμε, όμως, μαζί τις πιθανές αιτίες που κάνουν τα ούλα μας να ματώνουν:

Ουλίτιδα

Η ουλίτιδα είναι η συνέπεια της συσσώρευσης τρυγίας και της πλάκας. Ακριβώς, η οδοντική πλάκα αποτελείται από σάλιο, βακτήρια και κατάλοιπα τροφίμων.

Γενικά, η ουλίτιδα εκδηλώνεται με πόνο στα ούλα, κόκκινο χρώμα, μερικές φορές είναι πρησμένα και μπορεί να αιμορραγούν, ειδικά όταν τα βουρτσίζουμε. Τα άτομα που πάσχουν από ουλίτιδα πρέπει να την φροντίσουν άμεσα πριν μετατραπεί σε περιοδοντίτιδα.

Περιοδοντίτιδα

Εφόσον η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί όπως πρέπει και στον χρόνο που πρέπει, εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει μόλυνση των ιστών των δοντιών, κάτι που είναι πολύ σοβαρό. Ειδικότερα, η φλεγμονή ολόκληρου του περιοδοντίου προκαλεί την απώλεια της προσκόλλησης των ούλων. Οι συνέπειες μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές. Σε μερικούς ασθενείς, η περιοδοντίτιδα οδηγεί ακόμη και σε χαλάρωση των δοντιών και μπορεί να πέσουν.

Διαβήτης

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην στοματική τους υγεία. Πράγματι, υπάρχει μια αποδεδειγμένη σύνδεση μεταξύ του διαβήτη και της ουλίτιδας. Ο διαβήτης κάνει τους πάσχοντες πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις του στόματος.

Χαλασμένα δόντια, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα είναι επίσης αποτελέσμα της ανισορροπίας που προκαλεί ο διαβήτης και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κάποιος που πάσχει από διαβήτη τύπου 2, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υποφέρει από κάποια οδοντική νόσο.

Καρδιακά νοσήματα

Πολλές μελέτες και έρευνες έχουν καταδείξει τη σύνδεση μεταξύ οδοντικών νόσων και αυξημένων πιθανοτήτων εκδήλωσης καρδιακού επεισοδίου, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Τα βακτηρίδια από τα ούλα, περνάνε μέσω του αίματος στο κυκλοφορικό ανεβάζοντας τις πιθανότητες για την εκδήλωση καρδιακών νοσημάτων.

Πώς αντιμετωπίζονται τα ματωμένα ούλα

Το καλό είναι ότι πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί, όμως απαιτείται παρέμβαση μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια του προβλήματος. Για να αποφύγετε την συγκέντρωση πλάκας θα πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο για καθαρισμό.

Επίσης, θα πρέπει να βουρτσίζετε σχολαστικά τα δόντια σας, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, με το βούρτσισμα των δοντιών καλύπτουμε το 60% του προβλήματος, οπότε απαιτείται η χρήση οδοντικού νήματος και κάποιου στοματικού διαλύματος.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Σχετικά άρθρα