Τι «λέει» το χρώμα των νυχιών μας για την κατάσταση της υγεία μας

Είναι μάλλον εύκολο να εντοπίσουμε τις αλλαγές που συμβαίνουν στα χέρια μας, καθώς είναι συχνά μπροστά στα μάτια μας. Αν παρατηρήσατε μία ή περισσότερες λευκές κηλίδες στα νύχια σας (λευκονυχία), μπορεί να έχετε αναρωτηθεί για αυτό. Αυτοί οι αποχρωματισμοί είναι γνωστοί από την ιατρική ονομασία της λευκονυχίας.

Ανάλογα με την αιτία, μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα νύχια, εν όλω ή εν μέρει, ή να σχηματίζουν ζώνες που ξεκινούν από τη βάση του νυχιού προς το άκρο του.

Ποιες οι αιτίες

Οι αιτίες ποικίλλουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι φυσικό, σοκ ή χημικό τραύμα που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μανικιούρ ή θεραπείας. Αν χτυπήσετε την άκρη του δακτύλου σας πάνω σε ένα κομμάτι επίπλων, το νύχι χρειάζεται πολύ χρόνο για να πατηθεί και το λευκό σημάδι μπορεί να εμφανιστεί μόνο μετά από λίγες εβδομάδες.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Έχετε κάποια αμφιβολία; Πατήστε το νύχι. Εάν το λευκό σημείο παραμείνει στη θέση του, αυτό σημαίνει ότι τοποθετείται στο νύχι. Αλλά αν εξαφανιστεί ή αλλάξει χρώμα, το πρόβλημα πιθανότατα αφορά το δέρμα.

Μπορεί να είναι κίρρωση;

Σε σπανιότερες περιπτώσεις, οι λευκονυχίες συνδέονται με οργανικές ασθένειες όπως κίρρωση, νεφρική ανεπάρκεια ή ορισμένους καρκίνους, δερματικές παθήσεις ή ορισμένες ανεπάρκειες. Αυτές οι παθολογίες παρεμβάλλονται στις φλέβες των άκρων των δακτύλων, καθιστώντας το νύχι πιο λευκό. Σε παλιότερες εποχές, όπου η πρόσβαση στο πόσιμο νερό ήταν πιο περίπλοκη στις δυτικές χώρες, οι λευκές κηλίδες στα νύχια θα μπορούσαν να υποδηλώνουν δηλητηρίαση αρσενικού, σουλφοναμιδίου ή θαλλίου.

Μην πανικοβληθείτε εάν είστε σε καλή κατάσταση και παρατηρείτε λευκές κηλίδες στις άκρες των νυχιών σας. Αυτή η αλλαγή χρώματος δεν θα είναι το πρώτο σύμπτωμα που θα εμφανιστεί εάν έχετε σοβαρή ασθένεια. Μπορεί να σημαίνει ότι είναι απλά μια μυκητιασική λοίμωξη.

Ο μύκητας είναι αρκετά διαφορετικός από τη λευκονυχία, επειδή δίνει στο νύχι μια θαμπάδα, κιτρινωπή εμφάνιση, οπότε τελικά παχαίνει και ξεφλουδίζει. Σε αυτή την περίπτωση, συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να βρείτε μια κατάλληλη αντιμυκητιασική θεραπεία.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μύκητες στα νύχια: Τα σημάδια και η θεραπεία τους

Σχετικά άρθρα