Αποτελέσματα Πανελληνίων 2019: Πού θα κυμανθούν οι βάσεις

Η εκτίμηση για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις είναι, πλέον, ασφαλέστερη, μετά την ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των Πανελληνίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και των στατιστικών στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Χατζητέγα, εκπαιδευτικό αναλυτή, πτώση θα παρουσιάσουν οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές του 1ου, του 2ου και του 3ου πεδίου, δηλαδή οι νομικές, οι πολυτεχνικές, οι ιατρικές σχολές, καθώς επίσης και τα κεντρικά τμήματα ψυχολογίας.

Από την άλλη, οι σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου αναμένεται να παρουσιάσουν οριακές αυξομειώσεις.

Για το 1ο επιστημονικό πεδίο

Για το 1ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών), θα παρουσιάσουν πτώση κυρίως οι νομικές σχολές και οι σχολές Ψυχολογίας. Οι επιδόσεις των υποψηφίων φέτος συγκριτικά με εκείνες των υποψηφίων πέρυσι ήταν χαμηλότερες στα μαθήματα βαρύτητας (Αρχαία, Ιστορία και Λατινικά).

«Η πτώση θα αφορά κυρίως τα λεγόμενα… ρετιρέ». Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στις σχολές μεσαίας κλίμακας, από 17.000 μόρια και κάτω, δεν αναμένεται να δούμε μεγάλες πτώσεις. Θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα. Εξομαλύνεται δηλαδή η πτωτική διαφορά», τόνισε ο κ. Χατζητέγας.

Για το 2ο επιστημονικό πεδίο

Στις σχολές του 2ου πεδίου (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών), πτώση αναμένεται στις βάσεις των πολυτεχνικών σχολών, λόγω κακής επίδοσης μεγάλου μέρους των υποψηφίων στα μαθήματα βαρύτητας, και δη στη Χημεία.

«Οι βαθμολογίες στη Χημεία ήταν εντυπωσιακά χαμηλές. Πέρυσι, οι αριστούχοι (σ.σ. που έλαβαν βαθμολογία 18-20) ήταν 3.500, ενώ φέτος είναι 420». Όπως συμπλήρωσε, οι φετινές χαμηλές επιδόσεις και στο μάθημα της Φυσικής θα ωθήσουν προς τα κάτω τις βάσεις και στο 2ο και στο 3ο πεδίο.

«Οι βαθμολογίες στη Βιολογία και τα Μαθηματικά είναι λίγο καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να αντιστρέψει την πτωτική τάση», επεσήμανε.

Για το 3ο επιστημονικό πεδίο

Στο 3ο πεδίο (Επιστημών Υγείας και Ζωής) και ειδικά στις ιατρικές σχολές, η τάση των βάσεων θα είναι πτωτική, χωρίς όμως να είναι μεγάλη η πτώση. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζητέγας, στη Βιολογία Προσανατολισμού, που είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας για τις ιατρικές σχολές, οι υποψήφιοι τα πήγαν καλύτερα από ό,τι πέρυσι.

Για το 4ο επιστημονικό πεδίο

Στο 4ο πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής), οι αυξομειώσεις θα είναι οριακές. «Είχαμε πολύ χαμηλότερες επιδόσεις των παιδιών στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, αλλά πολύ καλύτερες στην Ανάπτυξη Εφαρμογών, οπότε αυτά τα δύο εξισορροπούν τα πράγματα. Έτσι, στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο, θα έχουμε μία σταθερότητα και θα παρατηρούνται μικρές, οριακές αυξομειώσεις».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αποτελέσματα Πανελληνίων 2019: Δείτε εδώ αναλυτικά τις βαθμολογίες

Πανελλήνιες: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή μηχανογραφικού;

Μηχανογραφικό 2019: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις – Τα σημεία… κλειδιά

Μηχανογραφικό 2019: Τι αλλάζει μετά τις Πανελλήνιες

Εκλογές 2019: Τι αλλάζει για 120 δόσεις και Κτηματολόγιο

Σχετικά άρθρα