Γιατί αξίζει να επισκεφτείς και εσύ το νέο Μουσείο Γουλανδρή!

Το Νέο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη κι Ελίζας Γουλανδρή είναι η απόδειξη ότι υπάρχουν ακόμα κάποια ψήγματα υγιούς αστικής τάξης στην Ελλάδα. Και όταν λέω υγιής αστική τάξη, εννοώ αυτό που έχει ορίσει σε παλιότερη συνέντευξή του ο μεγάλος Γιάννης Κουνέλης: «Η υγιής αστική τάξη μιας χώρας», είχε πει, «ξέρει καλά ότι ο πλούτος που δημιουργεί ένας άνθρωπος στα πλαίσια της δραστηριότητάς του, δεν ανήκει σε αυτόν και στους συγγενείς του και πρέπει να επιστραφεί με έργα μεγάλης σπουδαιότητας και αξίας σε αυτούς που ανήκει, δηλαδή στους πολλούς ανώνυμους ανθρώπους!»

Ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή με το έργο αυτό, που παραδόθηκε στη δημόσια χρήση και θέα, υπογράφουν με το παραπάνω τον ως άνω ορισμό… και δίνουν μια εξαιρετική αξία στον βίο και την μνήμη τους.

Χρειάστηκαν βέβαια 40 χρόνια για να υλοποιηθεί το τελικό αποτέλεσμα αυτής της προσφοράς, γεγονός που αποδεικνύει την κατάσταση που επικρατεί σε ένα κράτος που καλείται σε δυο χρόνια να γιορτάσει τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας του!

Δεν θα επεκταθώ άλλο γιατί νιώθω ότι αυτή η στιγμή -Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2019- είναι στιγμή γιορτής, είναι μια μέρα που εγκαινιάστηκε ένα πολύ σημαντικό Μουσείο στην καρδιά της πόλης των Αθηνών.

Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ασχολούνται με τα σπουδαία

Ήμουν από αυτούς τους τυχερούς που είδαμε πρώτοι το εξαιρετικό αποτέλεσμα… Περπάτησα για ώρα τους πολλούς ορόφους με τα εκθέματα και όλους τους άλλους χώρους. Χάρηκα κι ένιωσα μια περηφάνια. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ασχολούνται με τα σπουδαία, που συναναστρέφονται ανώτερους τους πνευματικά ανθρώπους, που τιμούν να έχουν στην παρέα τους δημιουργούς, ονειροπόλους, που δεν έχουν παράσημό τους τα υλικά αγαθά που απέκτησαν.

Η ποιότητα και το μεγαλείο του μουσείου

Η σημασία και το ενδιαφέρον ενός Μουσείου είναι συνυφασμένη πάντα με την αξία των έργων που εκτίθενται σε αυτό και με τα ονόματα των καλλιτεχνών που φιλοξενούνται στην συλλογή του… Η μεγαλοσύνη ενός Μουσείου βέβαια δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά τα δύο δεδομένα. Συνυπολογίζονται κι άλλα πολλά, μεγάλα και μικρότερα, που αποτελούν απόδειξη της ποιότητας και του μεγαλείου ενός χώρου που φιλοξενεί έργα πολιτισμού και τους κυριότερους εκπροσώπους κάθε εποχής στην ιστορίας της ανθρωπότητας!

Η πρώτη εντύπωση; Εκθαμβωτική!

Το Νέο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη κι Ελίζας Γουλανδρή λοιπόν έχει σπουδαία ονόματα καλλιτεχνών, αρκετά σημαντικά έργα αυτών των καλλιτεχνών και η πρώτη εντύπωση είναι εκθαμβωτική. Αλλά για να έχει μεγαλύτερη αξία αυτή η προσφορά, θα πρέπει να συνδυαστεί με την πολιτιστική δράση του Μουσείου στο μέλλον. Κανένα μεγάλης σημασίας Μουσείο δεν επαφίεται στα σημαντικά εκθέματά του… Το Μουσείο πρέπει να έχει πολλές πόρτες και παράθυρα ανοιχτά στο «νέο» κόσμο του μέλλοντός μας…

Το Μουσείο πρέπει να ανασαίνει μαζί και μέσα στην κοινωνία και να αποτελεί την αφορμή για να δουμε αυτό που μέχρι τώρα δεν βλέπαμε. Αυτό σημαίνει δράση…

Επιρροές που οδηγούν σε επιλογές που μας πάνε στην επόμενη μέρα των ευκαιριών και της προβολής ενός ουσιαστικότερου τρόπου ζωής.

Χαιρόμαστε για το Τώρα και ελπίζουμε στο Μετά.

Αυτό είναι το βάρος που αποφάσισαν να φορτωθούν όλοι αυτοί που κατάφεραν αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Θανάσης Λάλας

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ένα νέο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης ανοίγει σε λίγες μέρες στο Κέντρο της Αθήνας!

Σχετικά άρθρα