Ο… χρυσός οδηγός κατά του κορωνοϊού. Τι είναι, με ποιον τρόπο μεταδίδεται και πώς μπορεί να εξουδετερωθεί!

Ο κρατικός μηχανισμός συνεχίζει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊού και βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα, όπως ανέφερε  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Ακολουθούν μερικές σαφείς, απλές και προσιτές πληροφορίες προς όλους, οι οποίες περιγράφουν ακριβώς τι είναι ο ιός αυτός, πώς μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και πώς μπορεί να εξουδετερωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από ερευνητή που συνεργάζεται με την ομάδα εργασίας για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Αξίζει να τονισθεί πως η μόλυνση από τον ιό δεν προκαλεί ένα κρυολόγημα με ρινική καταρροή ή με παραγωγικό βήχα, αλλά προκαλεί ενα ξηρό βήχα αρχικά. Ο ιός δεν αντέχει στη θερμότητα και πεθαίνει αν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή 26 – 27 °C. Για αυτό:

 • Ζεστά ροφήματα όπως τσάι, τσάι από βότανα ή σούπα θα πρέπει να καταναλώνονται συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας ή απλά  ζεστό νερό. Τα ζεστά υγρά εξουδετερώνουν τον ιό, οπότε αποφύγετε να πιείτε παγωμένο νερό.
 • Και για όσους μπορούν να το κάνουν, εκτεθείτε στον ήλιο!
 • Το μέγεθος του ιού είναι αρκετά μεγάλο (διάμετρος περίπου 400 – 500 νανόμετρα). Οπότε κάθε τύπος μάσκας μπορεί να τον σταματήσει. Στην καθημερινή ζωή, δεν χρειάζονται ειδικές μάσκες, αρκούν οι απλές. Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση είναι διαφορετική για τους γιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας που εκτίθενται σε υψηλά ιικά φορτία και πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό.
 • Όταν ο ιός βρίσκεται σε μεταλλικές επιφάνειες, επιβιώνει για περίπου 12 ώρες. Έτσι, όταν αγγίζετε μεταλλικές επιφάνειες, όπως ντουλάπια, οικιακές συσκευές, μπάρες λεωφορείων κ.λπ., πλένετε τα χέρια σας καλά και τα απολυμαίνετε προσεκτικά.
 • Ο ιός μπορεί να επιβιώσει στα ρούχα και υφάσματα για περίπου 6 – 12 ώρες. Τα κανονικά απορρυπαντικά μπορούν να τον σκοτώσουν. Για τα ρούχα που δεν μπορούν να πλυθούν καθημερινά, μπορείτε να τα αφήσετε στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πώς εκδηλώνονται τα συμπτώματα;

 • Ο ιός μένει πρώτα στον λαιμό, προκαλώντας φλεγμονή και αίσθημα ξηρότητας. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να διαρκέσει 3 – 4 ημέρες.
 • Μετά ταξιδεύει μέσω της υγρασίας που υπάρχει στην αναπνευστική οδό, κατεβαίνει στην τραχεία και στη συνέχεια εγκαθίσταται στους πνεύμονες προκαλώντας πνευμονία. Αυτό το στάδιο διαρκεί περίπου 5 – 6 ημέρες.
 • Η πνευμονία εμφανίζεται με υψηλό πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή, αλλά δεν συνοδεύεται από συμβατικό ρίγος. Εάν αισθάνεστε σαν να πνίγεστε, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.

Πώς μπορείτε να τον αποφύγετε και να προστατευτείτε;

 • Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με άμεση επαφή, αγγίζοντας τα υφάσματα ή τα υλικά στα οποία υπάρχει. Για αυτό, είναι σημαντικό να πλένετε συχνά τα χέρια σας.
 • Επιβιώνει μόνο στα χέρια σας για δέκα λεπτά, αλλά σε δέκα λεπτά, μπορεί να συμβούν πολλά! Για παράδειγμα, μπορείτε να τρίψετε τα μάτια σας ή να γρατσουνίσετε τη μύτη σας και έτσι θα εισέλθει στον λαιμό.
 • Μπορείτε να κάνετε γαργαρισμούς με μια απολυμαντικό στοματικό διάλυμα που εξαλείφει ή ελαχιστοποιεί την ποσότητα του ιού που μπορεί να εισέλθει στον λαιμό σας, έτσι ώστε να την εξουδετερώσετε προτού να πέσει κάτω στην τραχεια και στη συνέχεια στους πνεύμονες.
 • Απολυμάνετε το πληκτρολόγιο των υπολογιστών και τα κινητά τηλέφωνα.

Επιπλέον, ο COVID-19 μπορεί να μην εμφανίζει σημάδια μόλυνσης για πολλές ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν είναι γνωστό αν ένα άτομο είναι μολυσμένο ή όχι. Αλλά όταν έχετε πυρετό ή / και βήχα, οι πνεύμονές σας είναι συνήθως ήδη κατα 50% επιμολυσμένοι.

Το πρωινό… τεστ που μπορείς να κάνεις μόνος σου κάθε πρωί!

Οι ειδικοί προτείνουν λοιπόν, να κάνετε έναν απλό έλεγχο κάθε πρωί: Πάρτε μια βαθιά αναπνοή και κρατήστε την αναπνοή σας για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα. Εάν το κάνετε αυτό χωρίς να βήξετε και χωρίς να έχετε αίσθημα πίεσης στον θώρακα, δεν υπάρχει ίωση στους πνεύμονες. Το τεστ αυτό υποδεικνύει την απουσία μόλυνσης.

Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, ελέγξτε αυτό κάθε πρωί σε περιβάλλον καθαρού αέρα. Αυτές είναι απλές πληροφορίες και συμβουλές από γιατρούς που χειρίζονται περιπτώσεις COVID-19. Μια άλλη απλή συμβουλή, είναι ότι πρέπει να φροντίσουμε να κρατήσουμε τον λαιμό, τουλάχιστον όσο το δυνατόν πιο στεγνό.

Πιείτε λίγες γουλιές νερό τουλάχιστον κάθε 15 με 20 λεπτά. ΓΙΑΤΙ; Ακόμα και αν ο ιός εισέλθει στο στόμα σας, το νερό ή άλλα υγρά θα το μεταφέρουν μέσω του οισοφάγου στο στομάχι. Μόλις μπει εκεί, τα οξέα θα τον σκοτώσουν. Εάν δεν πίνετε αρκετό νερό τακτικά, ο ιός θα μπορεί να μπει πιο εύκολα στους πνεύμονές σας.

Μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες με τους δικούς σας ανθρώπους και να είστε προσεκτικοί!

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η βιταμίνη D «ασπίδα» κατά του κορωνοϊού. Ό,τι πρέπει να ξέρεις!

«Πώς να μιλήσω στα παιδιά μου για τον κορωνοϊό;» Τι να αποφύγετε να τους πείτε…!

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X