«Θα βγάλω τις αμυγδαλές μου… Πόσο επικίνδυνη και επώδυνη είναι η αφαίρεση με laser;»

Και εγώ και η κόρη μου έχουμε πρόβλημα με τις αμυγδαλές μας και για αυτό, αφού πήγαμε σε γιατρό, πρόκειται να τις βγάλουμε. Ωστόσο, δεν γνωρίζω αν η αφαίρεση αμυγδαλών με laser είναι επικίνδυνη και επώδυνη επέμβαση.

Πρόκειται να την κάνει και η κόρη μου, όπως ανέφερα, που είναι 18 χρονών και είχε πάνω από 5 επεισόδια μέσα σε έναν χρόνο. Εκείνη όμως, σκέφτεται αν θα τις βγάλει με laser ή με νυστέρι. Εγώ σίγουρα laser. Τι πρέπει να προσέχουμε μετά το laser; Είναι εξίσου αποτελεσματική η επέμβαση;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ωτορινολαρυγγολόγος Κουντούρης Γεώργιος

Οι αμυγδαλές είναι μια μάζα λεμφικού ιστού η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας και αποτελείται από δύο σπογγώδεις αδένες: Έναν στην αριστερή πλευρά και έναν στην δεξιά. Στη μέση ακριβώς των αμυγδαλών βρίσκεται η σταφυλή. Είναι πιθανόν να έχουν πάνω τους και κάποιες σπίλες (μικρές τρυπούλες), χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο.

Kατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα θεωρούνταν ότι οι λοιμώξεις των αμυγδαλών ευθύνονται για συστηματικές διαταραχές, και οι αφαίρεσή τους αποτελούσε κοινή πρακτική. Και πλέον, καταλήξει να είναι μια επέμβαση ρουτίνας.

Το laser για την αφαίρεση των αμυγδαλών, όμως, δεν ενδείκνυται απόλυτα. Τόσο η επέμβαση όσο και η αποθεραπεία απαιτούν περισσότερο χρόνο μιας και για παράδειγμα, για την επέμβαση, χρειάζεται περίπου 2 ώρες. Αυτό συμβαίνει διότι δημιουργείται έγκαυμα σε μεγάλη έκταση.

Πότε πρέπει να γίνεται αφαίρεση των αμυγδαλών;

Έτσι, ο πόνος είναι αρκετά έντονος μετά την αφαίρεση των αμυγδαλών. Κατά δεύτερο λόγο, όσον αφορά στην επικινδυνότητα, υπάρχει θεωρητικά κίνδυνος αιμορραγίας αλλά πάντοτε το έχουμε υπόψη μας και λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα.

Ο ρόλος τους είναι να αναγνωρίζουν τα διάφορα μικρόβια και τους ιούς και να δημιουργούν αντισώματα εναντίον τους. Για αυτό, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια της ζωής συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού. Πάντως, μελέτες έδειξαν τις θετικές επιδράσεις της μη αφαίρεσης των αμυγδαλών.

Γενικά, προτείνεται και είναι ίσως αναγκαία η αφαίρεση όταν υπάρχει υπερτροφία, και όταν οι λοιμώξεις είναι συχνές, δηλαδή 4 – 6 φορές τον χρόνο, ή τουλάχιστον 3 επεισόδια τον χρόνο για δύο χρόνια, όπως στην περίπτωση της κόρης σας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Καλοκαιρινές αλλεργίες. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να προστατευτείς!

«Οι πονοκέφαλοι είναι καθημερινοί και έντονοι! Πρέπει να ανησυχώ;»

Σχετικά άρθρα