5 συνήθειες που πρέπει να αποφεύγεις αν έχεις ψωρίαση! Είναι αποτελεσματική η ομοιοπαθητική;

Η ψωρίαση αποτελεί μία χρόνια αυτοάνοση, φλεγμονώδη ασθένεια, η οποία δε μεταδίδεται και εκδηλώνεται σα χρόνια δερματοπάθεια. Έχει χαρακτηριστεί, μάλιστα, ως συστημική φλεγμονώδης νόσος.

Γράφει ο ομοιοπαθητικός Σπύρος Κυβέλλος

Επηρεάζει όλο τον οργανισμό και όχι μόνο ένα συγκεκριμένο σημείο του δέρματος ενώ έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ασθενών και φθίνει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Να σημειωθεί πως η ψωρίαση μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, και συναντάται περίπου στο 1 – 3% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Είναι ένα πρόβλημα λοιπόν, που απασχολεί τον εκάστοτε ασθενή για χρόνια. Για αυτό η ομοιοπαθητική θα μπορούσε να είναι μία καλή λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον κόσμο. Σε νέους ανθρώπους και ιδιαίτερα όταν η ψωρίαση δεν έχει μακρό ιστορικό, η ομοιοπαθητική θεραπεία μπορεί να επιφέρει μέχρι και πλήρη ίαση.

Όσον αφορά στο οικονομικό μέρος, οι ομοιοπαθητικοί ιατροί της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι και βοηθούν συνέχεια αυτή την εποχή ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Όμως, υπάρχουν μερικοί καθημερινοί παράγοντες που μπορεί να «πυροδοτήσουν» την ψωρίαση και καλό είναι να αποφεύγονται. Αν λοιπόν, έχετε πρόβλημα ψωρίασης, τότε να έχετε στον νου σας τα εξής:

  • Αλκοόλ

Στην ίδια μελέτη από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με ψωρίαση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά και ότι αυτοί οι ασθενείς τείνουν να πίνουν περισσότερο αλκοόλ. Μάλιστα, μια άλλη έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το νοσοκομείο Brigham and Womens’ έδειξε αύξηση στην ψωρίαση σε εκείνους που έπιναν μπύρα, μόλις 2 – 3 ποτήρια την εβδομάδα.

  • Κρύος, ξηρός καιρός

Αυτό το είδος του καιρού είναι γενικά το χειρότερο για κάποιον που έχει ψωρίαση. Το δέρμα αφυδατώνεται εξαιτίας της ξηρότητας στην ατμόσφαιρα και οι μέθοδοι θέρμανσης (καλοριφέρ κλπ) κάνουν τα πράγματα χειρότερα, αφού αφαιρούν ακόμα περισσότερη υγρασία από τον αέρα. Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τον χρόνο που είστε έξω κατά τους ψυχρότερους μήνες και φροντίστε να έχετε έναν υγραντήρα για το σπίτι σας.

  • Στρες

Δυστυχώς, το άγχος και η ψωρίαση είναι συχνά… ζευγάρι. Οι παρενέργειες της ψωρίασης, όπως το οικονομικό πλήγμα από τις θεραπείες, το κοινωνικό στίγμα (εξωτερική εμφάνιση) και μια καθημερινότητα με πόνο και δυσφορία μπορεί να προκαλέσουν μεγάλο στρες στον οργανισμό. Και δυστυχώς, το στρες με τη σειρά του είναι από μόνο του ένας παράγοντας ψωρίασης. Για αυτό είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να μειώσετε το στρες στη ζωή σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

  • Λοιμώξεις

Ορισμένες κοινές λοιμώξεις, όπως η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα και οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις της ψωρίασης. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε μολυνθεί με οποιουσδήποτε από αυτούς τους τύπους βακτηρίων, ενημερώστε αμέσως τον δερματολόγο σας.

  • Μικροατυχήματα όπως γρατζουνιές, τσιμπήματα και εκδορές

Εάν ένα έντομο σας τσιμπήσει, ή αν κοπείτε στο ξύρισμα, ή αν ξύνεστε πολύ έντονα και προκαλείτε εκδορές στο δέρμα σας, μπορείτε να παρατηρήσετε έξαρση της ψωρίασης στην περιοχή όπου το δέρμα σας πληγώθηκε. Επίσης, όταν εκτελείτε οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό του δέρματος, βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει επιπλέον προφυλάξεις, όπως ρούχα με μακριά μανίκια, γάντια, και χρήση σπρέι για τα έντομα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Έχω ψωρίαση 15 χρόνια! Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία;»

Ψωρίαση: Πώς η μεσογειακη διατροφή βοηθάει στην αντιμετώπισή της

Σχετικά άρθρα