“Ένα γιατί για να ζήσω, μπορεί να με κάνει να δεχθώ το κάθε πως”

Οι εμπειρίες που ζούμε είναι πρωτόγνωρες!! Είμαστε ‘έγκλειστοι’ στα σπίτια μας!! Τα όρια της αντοχής μας διαρκώς δοκιμάζονται.

Ο τρόπος που αντέχουμε, προσαρμοζόμαστε, συμβιβαζόμαστε και συμπάσχουμε είναι μια νέα ανακάλυψη για τους εαυτούς μας. Το να μπορούμε να έχουμε αποδοχή της πραγματικότητας που ζούμε, να είμαστε ανεκτικοί, με αμοιβαία κατανόηση σ’αυτό που όλοι αντιμετωπίζουμε στο εδώ και τώρα και να δεχόμαστε την στεναχώρια, τον πόνο και την δυσκολία, ίσως μας βοηθήσει να φτάσουμε σε μια νέα αντίληψη για τη ζωή.

Τίποτα δεν μπορεί να κατανοηθεί, αν δεν κατανοήσουμε πρώτα τους εαυτούς μας. Τόσο ο υπαρξιστής φιλόσοφος Heidegger όσο και ο JeanPaul Sartre συμφωνούν ότι η ύπαρξη προηγείται της ουσίας. Πρώτα είμαστε και μετά ορίζουμε τους εαυτούς μας. Τα σημαντικότερα ανθρώπινα χαρακτηριστικά είναι ότι το άτομο υπάρχει, έχει ζωή, επίγνωση, μαθαίνει και μπορεί να μεταμορφώσει τον εαυτό του.

Η επίγνωση των περιορισμών της ύπαρξης είναι που μας βοηθά να βρούμε τρόπους ν’αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής. Οι δύσκολες ώρες που βιώνουμε όλοι μας ωθούν να σκεφτούμε πάνω στο τι σημαίνει να είμαστε εν ζωή.

Αυτό σημαίνει διερεύνηση αισθημάτων, εμπειριών και διαισθήσεων ώστε να αναπτύξει ο άνθρωπος μεγαλύτερη διορατικότητα και στοχασμό. Έτσι κατορθώνουμε να μην αποφεύγουμε τις δυσκολίες της ζωής, γνωρίζοντας ότι μας βοηθούν να αποκτήσουμε δύναμη, διορατικότητα και επίγνωση.

Η βασική πρόκληση που έχει ν’αντιμετωπίσει ο άνθρωπος είναι η περατότητα της ζωής, ο θάνατος. Ο κορονοιός μας θύμισε την ευθραυστότητά μας. Το παράδοξο είναι ότι ο θάνατος μας βοηθά να εκτιμήσουμε τη ζωή και να ζήσουμε με πληρότητα.

Μία ακόμη πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, τώρα που είμαστε όλοι περιορισμένοι, είναι η ελευθερία. Η ουσιαστική ανθρώπινη ελευθερία είναι η ανάληψη της ευθύνης των πράξεων μας. Μόνο έτσι αναπτύσουμε την υπευθυνότητά μας, την αντοχή μας και την δύναμή μας.

Τέλος μέσα από ένα σύστημα αξιών βρίσκουμε το νόημα και το σκοπό της ζωής μας. Το σύστημα αξιών μας δίνει την αίσθηση του σωστού και του λάθους ώστε να μπορέσουμε να κατακτήσουμε αυτό που οι αρχαίοι Ελληνες ονόμαζαν «Ευ ζην».

Η επίγνωση των δυσκολιών της ύπαρξης, δημιουργεί αυτό που πολλοί φιλόσοφοι ονομάζουν ‘αγωνία’. Αλλά σ’αυτήν την ένταση βρίσκεται η πηγή της δημιουργικότητας, δίνει κίνητρο και ωθεί τον άνθρωπο στην υπέρβαση.

Αυτή η ένταση κάνει τον άνθρωπο να καταλαβαίνει ότι η πραγματικότητα είναι μεγαλύτερη από εκείνον και μόνο μέσω της πίστης σε κάτι υπερβατικό θα νιώσει ασφάλεια.

Μέσα από αυτή την ανείπωτη δοκιμασία, θα βγούμε πιο ασφαλείς και δυνατοί!! Κουράγιο!!

Και σας θυμίζω τη φράση του μεγάλου φιλοσόφου Nietzsche “Ένα γιατί για να ζήσω, μπορεί να με κάνει να δεχθώ το κάθε πως”.

ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ

Σχετικά άρθρα