Λόγω της έντονης χειρωνακτικής εργασίας έπαθα σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Θα επηρεάσει πολύ την δουλειά μου;

Καλησπέρα σας, είμαι 39 ετών και η δουλειά μου είναι καθαρίστρια. Το τελευταίο διάστημα λόγω της έντονης χειρωνακτικής εργασίας έπαθα σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Τι μου προτείνετε να κάνω; Θα επηρεάσει πολύ την δουλειά μου; Επίσης έχω φρικτούς πόνους και δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω. Ευχαριστώ!

Γράφει ο Αντώνης Παπασωτηρίου, Ορθοπεδικός – Χειρουργός

Αγαπητή μου κυρία διάβασα πολύ προσεκτικά το μήνυμα σας σχετικά με το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Πράγματι η πάθηση αυτή εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό στους ανθρώπους που ασχολούνται με τις χειρονακτικές εργασίες. Τα συμπτώματα της πάθησης αυτής προκαλούνται από την πίεση του μέσου νεύρου στην περιοχή της πηχεοκαρπικής. Τα συμπτώματα είναι έντονος πόνος στην περιοχή της πηχεοκαρπικής όπως σωστά περιγράφεται αλλά και μούδιασμα στα δάκτυλα κυρίως στον αντίχειρα, μέσο και παράμεσο. Σε προχωρημένο στάδιο είναι αδύνατη και η απλή συγκράτηση ενός ποτηριού. Για την διάγνωση της πάθησης χρειάζεται σωστή κλινική εξέταση με ειδικές δοκιμασίες αλλά και περεταίρω έλεγχος για παράδειγμα ηλεκτρομυογράφημα για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων όπως είναι το αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο. Στην πρακτική μου χρησιμοποιώ και ακτινογραφία πηχεοκαρπικής για να αποκλείσω οστικές βλάβες.

Η θεραπεία του συνδρόμου μπορεί να είναι συντηρητική ή και χειρουργική. Σε πρώτη φάση ο ασθενής χρειάζεται να φέρει ένα νάρθηκα πηχεοκαρπικής και να λάβει αναλγητική και αντιφλεγμονώδη  αγωγή. Αυτά τα μέτρα καλό είναι να συνδυάζονται με αποχή από την εργασία για εύλογο διάστημα. Σε αποτυχία των παραπάνω μέτρων η χειρουργική θεραπεία θα σας ανακουφήσει. Μετά από ένα τέτοιο χειρουργείο η απόχή από χειρονακτικές εργασίες χρείαζεται να διαρκεί περίπου ένα μήνα. Καταλαβαίνω απόλυτα την θέση σας αλλά η συμβουλή μου είναι να βάλετε προτεραιότητα την υγεία σας. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Αντώνης Παπασωτηρίου
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
www.papasotiriou-ortho.gr
τηλ. 6936817623

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα