Ο γιος μου έχει σκολίωση. Θα χρειαστεί νάρθηκας ή χειρουργείο;

Καλησπέρα σας είμαι 43 ετών και έχω ένα παιδί 10 ετών που έχει σκολίωση. Συχνά μου παραπονιέται ότι πονάει η πλάτη του και ότι υποφέρει όταν προσπαθεί να κάτσει σε σωστή στάση. Συνεχώς τον μαλώνω να κάθεται καλύτερα αλλά δεν βλέπω μεγάλο αποτέλεσμα. Πρόσφατα τον ξεκίνησα μπασκετ για να γυμνάσει λίγο το σώμα του και να φτιάξει η στάση του. Φοβάμαι ότι θα χειροτερέψει όσο μεγαλώνει λόγω του βάρους της τσάντας κλπ και δεν ξέρω τι να κάνω; Θα χρειαστεί κάποιος νάρθηκας, ή ακόμη και χειρουργείο; Είναι και μικρός και φοβάμαι μην τον επηρεάσει στην ψυχολογία του. Ευχαριστώ!

Στο ερώτημα σας απάντησε ο Γιώργος Παπαδημητρίου, Ορθοπαιδικός

Η σκολίωση είναι μια σύνθετη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης που περιλαμβάνει πλάγια μετατόπιση  και στροφή των σπονδύλων. Συνήθως είναι ιδιοπαθής, δηλαδή άγνωστης αιτιολογίας. Επίσης η ιδιοπαθής σκολιωση συνήθως δεν παρουσιάζει πόνο. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να  γίνει μια καλή κλινική εξέταση και ενδεχομένως διερεύνηση της αιτίας του πόνου.

Τα παιδιά που παρουσιάζουν σκολίωση θα πρέπει να παρακολουθούνται σε τακτική βάση από ορθοπαιδικό ή σε ένα εξειδικευμένο ιατρείο σκολίωσης.Η απόφαση για την αγωγή που θα πρέπει να ακολουθηθεί είναι συνάρτηση αρκετών παραμέτρων. Εφόσον είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχει σκολίωση, πρωτίστως θα πρέπει να γίνει μια ακτινογραφία και μέτρηση της γωνίας Cobb που καθορίζει την σοβαρότητα της παραμόρφωσης.

Επιπλέον θα πρέπει να εκτιμηθεί το ύψος το μήκος των κάτω άκρων και ο βαθμός σκελετικής ωρίμανσης του παιδιού. Συνυπολογίζοντας όλα αυτά τα στοιχεία αλλά και την εξέλιξη της νόσου θα παρθεί η απόφαση για τον τρόπο αντιμετώπισης.

Γενικά δεν συστήνεται κάποιος περιορισμός. Τα παιδιά θα πρέπει να ζουν και να αθλούνται φυσιολογικά.

Ευχαριστώ.

Γιώργος Παπαδημητρίου

Ορθοπαιδικός
——————————
Giorgio Papadimitriou
Orthopaedic surgeon

facebook : Iatroi Varis

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Η σκολίωση στα παιδιά: Πώς αντιμετωπίζεται

Σχετικά άρθρα