Ο γιατρός που πρότεινε αρθροπλαστική ισχίου. Υπάρχει κάποια άλλη συντηρητική θεραπεία;

Καλησπέρα σας, είμαι 30 χρονών και έχω χτυπήσει άσχημα το ισχίο μου. Οι γιατροί μου είπαν πως θα χρειαστεί ολική αρθροπλαστική ισχίου. Εσείς τι μου προτείνετε να κάνω; Είναι ασφαλής μέθοδος; Θα έχω θέμα με την δουλειά μου λόγω της ηλικίας; Υπάρχει κάποια άλλη συντηρητική θεραπεία; Ευχαριστώ.

Στο ερώτημα σας απάντησε ο Γιώργος Παπαδημητρίου, Ορθοπαιδικός

Η απόφαση για την αποκατάσταση μιας άρθρωσης με ολική αρθροπλαστική είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.

Η κλινική εικόνα (κλίμακα πόνου – ποσοστό περιορισμού εύρους κινήσεων, σωματότυπος κλπ), η έκταση της βλάβη στον ακτινολογικό έλεγχο, οι ενδεχόμενες αξονικές παραμορφώσεις, οι απαιτήσεις της καθημερινότητας του ασθενούς, οι συνυπάρχουσες παθολογίες είναι οι παράγοντες που λαμβάνονται υπ όψιν.

Στις ολικές αρθροπλαστικές όλων των τύπων, η κίνηση γίνεται μεταξύ δύο επιφανειών με χαμηλό συντελεστή τριβής. Ο συνδυασμός των επιφανειών αυτών μπορεί να είναι μέταλλο σε πολυαιθυλένιο, κεραμικό σε πολυαιθυλένιο, κεραμικό σε κεραμικό ή μέταλλο σε μέταλλο.Ανεξάρτητα όμως από το πόσο χαμηλό συντελεστή τρίβης έχουν, όλα τα υλικά έχουν παράγωγα τριβής και χρήσης που εν τέλει μπορεί να προκαλέσουν χαλάρωση της ολικής αρθροπλαστικής.

Τα σύγχρονα υλικά των αρθροπλαστικών επιτρέπουν την τοποθέτηση τους και σε νεότερα άτομα, παραμένει όμως η βασική αρχή να προσπαθούμε να τοποθετούμε μια ολική αρθοπλαστική όσο πιο αργά γίνεται, πάντα βέβαια σε συνάρτηση με την κλινική εικόνα του ασθενούς.

Για να βρεθεί η καταλληλότερη λύση για εσάς, θα  πρέπει να αξιολογηθούν όλες οι παράμετροι που προανέφερα, και να σχεδιαστεί ένα θεραπευτικό πλάνο σε βάθος χρόνου.

Γιώργος Παπαδημητρίου
Ορθοπαιδικός
——————————
Giorgio Papadimitriou
Orthopaedic surgeon
www.iatroi-varis.gr

facebook : Iatroi Varis

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Κάταγμα ισχίου: Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;

Σχετικά άρθρα