Έχω αλλεργία στις μέλισσες. Πως θα προφυλαχθώ από τα τσιμπήματα τώρα το καλοκαίρι;

Έχω αλλεργία στις μέλισσες και φοβάμαι μην με τσιμπήσουν τώρα το καλοκαίρι. Τι θα με συμβουλεύατε να πάρω μαζί μου για να προφυλαχθώ;

Στο ερώτημα σας απάντησε ο Παθολόγος – Κλινικός Φαρμακολόγος, Αναστάσιος Σπαντιδέας

Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας πάντα κάποιο αντι-ισταμινικό φάρμακο και κάποια ένεση κορτιζόνης. Αν υπάρχει ιστορικό αλλεργικού shock θα πρέπει να έχετε μαζί σας και μια ένεση ανδρεναλίνης στην οποία θα πρέπει να εκπαιδευτείτε πως θα την κάνετε.

Καλοκαιρινά τσιμπήματα

Είναι πολύ συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες και μπορεί να προκληθούν από έντομα (κουνούπια, σκνίπες, μέλισσες, σφήγκες), ερπετά (φίδια, σκορπιούς) ή και θαλασσινούς οργανισμούς (τσούχτρες, αχινούς). Τα περισσότερα τσιμπήματα είναι αθώα και προκαλούν συνήθως τοπικά συμπτώματα (κοκκίνισμα και πρήξιμο της περιοχής, πόνο ή φαγούρα). Σε σπάνιες όμως περιπτώσεις και ιδιαίτερα σε υπερευαίσθητα άτομα οι αντιδράσεις μπορεί να είναι έντονες και γενικευμένες (δύσπνοια, ταχυκαρδία, υπόταση λιποθυμία ή και θάνατος).

Πρόληψη: Μην αφήνετε ακάλυπτη μεγάλη επιφάνεια του σώματός σας, χρησιμοποιείστε εντομοαπωθητικά, μην πλησιάζετε σε περιοχή που βρίσκονται φωλιές μελισσών ή σφηγκών, προσέχετε όταν περπατάτε σε χώρους με υψηλή βλάστηση με γυμνά πόδια, ελέγξετε προσεκτικά την παραλία που πρόκειτε να κολυμπήσετε.

 

Αναστάσιος Σπαντιδέας MD, PhD, FCCP

Παθολόγος – Κλινικός Φαρμακοποιός

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών    

 

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Διαβάστε σχετικά άρθρα

8 πρακτικές συμβουλές υγείας για καλό καλοκαίρι!

Σχετικά άρθρα