Αρτηριακή πίεση: Οι τύποι και τα συμπτώματα της πάθησης που εντοπίζεται στο 20% των Ελλήνων- Τι ρόλο παίζει το κάπνισμα και πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό;

Η αρτηριακή πίεση είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις που ταλαιπωρούν τους ενήλικες και στην χώρα μας εντοπίζεται στο 20% του πληθυσμού. Η ανεξέλεγκτη αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικό. Αυτού του τύπου η πίεση καθορίζεται από την ποσότητα του αίματος που αντλεί η καρδιά και από την αντίσταση του αίματος στις αρτηρίες. Όσο περισσότερο αίμα αντλεί η καρδιά τόσο περισσότερο επηρεάζονται οι αρτηρίες.

Ο ασθενής μπορεί να έχει αρτηριακή πίεση χωρίς να έχει κανένα σύμπτωμα αλλά όταν εξελιχθούν ανιχνεύονται εύκολα και ελέγχεται επίσης εύκολα. Η αρτηριακή πίεση χωρίζεται σε δύο κατηγορίες και τα συμπτώματα προσαρμόζονται ανάλογα με τη περίπτωση

Τύποι αρτηριακής πίεσης και συμπτώματα

Η πρώτη κατηγορία είναι εκείνη της πρωτοπαθούς ή ουσιώδους υπέρτασης. Παρ’ όλο που όπως αναφέρθηκε τα συμπτώματα της πιέσεως δεν είναι εύληπτα εδώ μπορεί να αναπτύσσονται για πολλά χρόνια. Από την άλλη μεριά η δευτερογενής υπέρταση προκαλείται από κάποια άλλη πάθηση και εμφανίζεται ξαφνικά προκαλώντας υψηλά επίπεδα πιέσεως.

Οι καταστάσεις ή τα φάρμακα που μπορούν οδηγήσουν σε αυτό τον τύπο υπέρτασης είναι:

  • Αποφρακτική άπνοια ύπνου
  • Νεφρική Νόσος
  • Όγκοι επινεφριδίων
  • Προβλήματα θυρεοειδούς
  • Ορισμένα ελαττώματα με τα οποία γεννιέστε (συγγενή) στα αιμοφόρα αγγεία
  • Ορισμένα φάρμακα, όπως αντισυλληπτικά χάπια, κρυολογήματα, αποσυμφορητικά, παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή και ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα
  • Παράνομα ναρκωτικά, όπως κοκαΐνη και αμφεταμίνες

Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση παρουσιάζουν πονοκεφάλους ή ρινορραγίες αλλά και συνήθως και αυτά γίνονται έντονα όταν τα επίπεδα πιέσεως φτάσουν σε απειλητικό για την ζωή βαθμό.

Παράγοντες που επηρεάζουν την πάθηση

Υπάρχει ένα σύνολο παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν την υπέρταση και μπορούν να είναι εξωγενείς ή ενδογενείς. Ο κυριότερος εξ αυτών είναι η ηλικία. Όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει τόσο μεγαλώνουν και οι πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης με ηλικία τομής να θεωρούνται τα 64 χρόνια στους άνδρες και τα 65 στις γυναίκες. Επιπλέον, η φυλή επιδρά με την σειρά της στα συμπτώματα αφού έρευνες απέδειξαν πως στα άτομα αφρικανικής καταγωγής είναι συχνότερη. Συχνότερες είναι και οι επιπλοκές που οδηγούν σε εγκεφαλικά, καρδιακές προσβολές και νεφρική ανεπάρκεια.

Ανεξαρτήτως όμως φυλής, η κληρονομικότητα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο αφού η υψηλή αρτηριακή πίεση τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες. Μπορεί να οξυνθεί από το σωματικό βάρους και παρουσιάζεται ιδιαιτέρως σε άτομα που είναι παχύσαρκα. Αυτό συμβαίνει διότι το περιττό βάρος προϋποθέτει και πιο πολύ ποσότητα αίματος για να παραχθεί το απαραίτητο για τον οργανισμό οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά. Έτσι, καθώς αυξάνεται η ροή του αίματος, αυξάνεται και η πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών.

Μάλιστα, εάν το άτομο δεν είναι και σωματικά δραστήριο τότε οι καρδιακοί παλμοί είναι υψηλότεροι, πράγμα που σημαίνει πως η καρδιά λειτουργεί με συστολή ισχυρότερη από όση είναι η δύναμη των αρτηριών. Όλα αυτά σε συνδυασμό με κακή διατροφή και υπερκατανάλωση αλατιού κάνουν το άτομο επιρρεπές στην υψηλή πίεση.

Τι ρόλο παίζει το κάπνισμα; 

Οι χρόνιοι καπνιστές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν υπέρταση αφού ο καπνό επιδρά αρνητικά στην πίεση. Οι χημικές ουσίες του καπνού είναι ικανές να βλάψουν την επένδυση των τοιχωμάτων των αρτηριών προκαλώντας στένωση και αυξάνονται τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως οι παθητικοί καπνιστές κινδυνεύουν εξίσου από καρδιακά προβλήματα.

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 4000 χημικές ουσίες που επηρεάζουν το νευρικό μας σύστημα και λόγω της συνεχούς παραγωγής αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης. Συγχρόνως, το διοξείδιο του άνθρακα μειώνει την παραγωγή οξυγόνου στο αίμα που είναι βασικό για την την ροή και την πίεση του.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η υπέρταση ρυθμίζεται δυσκολότερα στους καπνιστές και κινδυνεύουν από νεφραγγειακή υπέρταση αλλά και κακοήθη υπέρταση.

Πότε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας;

Κάντε την μέτρηση της πιέσεώς σας καθημερινή συνήθεια ώστε να έχετε γνώση των όσων συμβαίνουν στο σώμα σας και να κρατάτε το ιστορικό σας. Αυτό θα σας βοηθήσει και στην πρόληψη που είναι σίγουρα καλύτερη από την θεραπεία.

Ζητήστε από τον γιατρό σας να μετρά την πίεσή σας κάθε δύο χρόνια και ξεκινήστε από την ηλικία των 18. Η αρτηριακή πίεση γενικά θα πρέπει να ελέγχεται και στα δύο χέρια για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει διαφορά. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε μια μανσέτα βραχίονα κατάλληλου μεγέθους.

Ο γιατρός με την σειρά του θα σας συμβουλεύσει για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθείτε. Στην περίπτωση που εμφανίσετε υπέρταση θα σας συστήσει και τις απαραίτητες εξετάσεις καθώς και την συχνότητα των επισκέψεων σας για παρακολούθηση.

Εάν δεν διαθέτετε πιεσόμετρο απευθυνθείτε στα φαρμακεία διότι μπορούν να σας παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την αρτηριακή σας πίεση. Ο φαρμακοποιός μπορεί να μετρήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια και να σας εξηγήσει πως θα μετράτε και μόνοι σας σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε.

Σχετικά άρθρα