Ποια είναι τα συμπτώματα εγκυμοσύνης του πρώτου δεκαημέρου;

Πολλές γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα εγκυμοσύνης από τις πρώτες 10 μέρες και συνήθως καταλαβαίνουν πως είναι έγκυες από την καθυστέρηση της περιόδου. Ωστόσο, άλλες εμφανίζουν συμπτώματα όπως κόπωση και ατονία, ευαισθησία στο στήθος και ήπιες κράμπες. 

Η γονιμοποίηση συμβαίνει κατά την ωορρηξία, δηλαδή τη στιγμή που η ωοθήκη απελευθερώνει ένα ωάριο και το σπέρμα εισέρχεται στον οργανισμό και το γονιμοποιεί. Στις πλείστες των περιπτώσεων αυτό συμβαίνει 14 ημέρες μετά την έναρξη του εμμηνορρυσιακού κύκλου. 

Στις περιπτώσεις προγραμματισμένης εγκυμοσύνης η εμφύτευση ξεκινά περίπου 6 με 7 ημέρες μετά την σύλληψη. Όταν το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στην επένδυση της μήτρας διασπώνται τα αιμοφόρα αγγεία αυτής και προκαλούνται ελαφρές αιμορραγίες ή κράμπες.

Πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης

Πολλές γυναίκες αντιλαμβάνονται την εγκυμοσύνη τους από κάποια πρώιμα σημάδια.

Αυτά περιλαμβάνουν: 

  • Απώλεια περιόδου
  • Πρησμένα ή ευαίσθητα στήθη
  • Ναυτία και εμετός
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Φούσκωμα στην κοιλιά η αέρια
  • Δυσκοιλιότητα
  • Ούρηση συχνότερα από ότι συνήθως
  • Πονοκέφαλος
  • Αυξημένη θερμοκρασία σώματος
  • Ήπιες πυελικές κράμπες με ή χωρίς αιμορραγία
  • Λαχτάρα ή απέχθεια στο φαγητό
  • Αυξημένη όσφρηση
  • Μεταλλική γεύση στο στόμα

Πολλές φορές αυτά τα συμπτώματα ομοιάζουν με άλλες κοινές γυναικολογικές παθήσεις όπως του προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Έτσι, ο πιο σίγουρος τρόπος να επιβεβαιωθεί μία εγκυμοσύνη είναι ένα τεστ εγκυμοσύνης ή μία επίσκεψη στο γιατρό. 

Εκτός από αυτά τα σωματικά συμπτώματα, υπάρχει και το ψυχολογικό κομμάτι το οποίο επηρεάζεται από τις ορμονολογικές διαταραχές. Η έγκυος έχει συχνές αλλαγές διάθεσης και ψυχολογικές μεταπτώσεις.

Αναλύοντας τα συμπτώματα

Απώλεια περιόδου

Όπως προαναφέρθηκε είναι το πιο προφανές και πρώιμο σύμπτωμα εγκυμοσύνης που κάνει τις γυναίκες να υποπτεύονται πως είναι έγκυες. Ωστόσο, δεν είναι πάντα αδιάσειστο σημάδι, αφού πολλές φορές η χαμένη ή καθυστερημένη περίοδος μπορεί να οφείλεται σε άλλο παράγοντα, όπως η παύση κατανάλωσης αντισυλληπτικών, το άγχος ή ορμονικά προβλήματα.

Επίσης πολλές γυναίκες μπορεί να έχουν μερική αιμορραγία και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για αυτό είναι απαραίτητες οι συμβουλές του γιατρού, έτσι ώστε να αναγνωρίζεται πότε η αιμορραγία είναι φυσιολογική και πότε είναι ένδειξη έκτακτης ανάγκης.

Ναυτία και ζαλάδα κυρίως το πρωί

Είναι μεν ένα πολύ συχνό σημάδι εγκυμοσύνης, αλλά δεν το παθαίνει κάθε γυναίκα. Οι αιτίες της ναυτίας δεν είναι καθόλου γνωστές αλλά πιθανότατα είναι αποτέλεσμα των ορμονών. Συνηθέστερα εντοπίζεται κατά τις πρωινές ώρες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας. 

Εντείνεται από τις λιγούρες που μπορεί να έχει η εγκυμονούσα ή από την αποστροφή που ενδεχομένως να της δημιουργηθεί για ορισμένα τρόφιμα οι μυρωδιές. Η ναυτία, οι λιγούρες και η αποστροφή μπορεί να διαρκέσουν για όλη την εγκυμοσύνη, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις μειώνονται περίπου στη 13η με 14η εβδομάδα της κύησης.

Για αυτό είναι απαραίτητο, να ακολουθείται μία υγιεινή διατροφή, ώστε να αποκτά αρκετά η εγκυμονούσα και το έμβρυο τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης και την σωστή ανάπτυξη του μωρού.

Κόπωση και ατονία

Είναι το πιο συχνό και φυσιολογικό σημάδι της εγκυμοσύνης πού εντοπίζεται ήδη από τις πρώτες μέρες. Συνήθως η γυναίκα αισθάνεται ασυνήθιστη κούραση μόλις μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η ορμόνη της προγεστερόνης και άλλοι οργανικοί παράγοντες, όπως τα χαμηλά επίπεδα σάκχαρο και η χαμηλή αρτηριακή πίεση συμβάλλουν την καταπόνηση του οργανισμού. Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και σίδηρο μπορεί να μειώσουν αυτή την αίσθηση.

Πρήξιμο στο στήθος

Τα επίπεδα των ορμονών μιας γυναίκας αλλάζουν πολύ γρήγορα μετά τη γονιμοποίηση. Αυτά επηρεάζουν την κατάσταση του στήθους το οποίο μπορεί να πρηστεί να πονάει ή να μυρμηγκιάζει περίπου μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη. Τα στήθη μπορεί να γίνουν πιο βαριά, πιο γεμάτα ή περισσότερο ευαίσθητα κατά το άγγιγμα. Οι θηλές μπορεί και να σκουρύνουν.

Κράμπες και αιμορραγία

Όπως είπαμε το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, η οποία όμως θα περιλαμβάνει ελάχιστες κηλίδες αίματος και συνήθως για σύντομο διάστημα. 

Αυτό ονομάζεται αιμορραγία εμφύτευσης και εμφανίζεται από τις 6 έως τις 12 πρώτες ημέρες μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου. Εκτός από αιμορραγία μπορεί να παρατηρηθεί και μία λευκή γαλακτώδης έκκριση από τον κόλπο. Εκείνη οφείλεται στην πάχυνση των τοιχωμάτων του κόλπου που ξεκινά αμέσως μετά τη σύλληψη και στην αυξημένη ανάπτυξη των κυττάρων που τον καλύπτουν.

Οι κράμπες από την άλλη ομοιάζουν με εκείνες της περιόδου για αυτό και πολλές φορές μπορεί να μπερδέψουν τις γυναίκες. Μάλιστα, εάν συνδυαστούν και με αιμορραγία μπορεί να θεωρηθούν ως σύμπτωμα περιόδου παρόλο που είναι πιο ελαφριές εκείνες της εγκυμοσύνης.

Έχουν όλες οι γυναίκες πρώιμα σημάδια εγκυμοσύνης;

Οργανισμός κάθε γυναίκας είναι διαφορετικός το ίδιο και οι εμπειρίες από την εγκυμοσύνη. Τα συμπτώματα ποικίλουν τόσο από τη μία γυναίκα στην άλλη, όσο και από τη μία εγκυμοσύνη στην άλλη ακόμη κι αν πρόκειται για την ίδια μητέρα.

Επειδή όμως, καθώς έχει ήδη λεχθεί, τα πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης μιμούνται εκείνα της εμμήνου ρύσεως, πρέπει κάθε γυναίκα να τα παρακολουθεί στενά. Έτσι θα μπορέσει να εντοπίσει διάφορες και απευθυνθεί στον γιατρό της ή να κάνει τεστ εγκυμοσύνης.

Πότε να κάνω τεστ εγκυμοσύνης;

Τα τεστ εγκυμοσύνης μετρούν την ποσότητα της ορμόνης της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης στα ούρα. Εκείνη είναι που αποδεικνύει αν μία γυναίκα είναι έγκυος ή όχι. Όσο το ωάριο αναπτύσσεται και μετατρέπεται σε έμβρυο τα κύτταρα που το περιβάλλουν και γίνονται πλακούντας παραγωγών και μεγαλύτερα ποσοστά αυτής της ορμόνης.

Η καλύτερη επιλογή είναι να γίνει το τεστ εγκυμοσύνης όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την απώλεια της περιόδου. Δέκα μέρες μετά τη σύλληψη το τεστ είναι ικανό να δώσει θετικό αποτέλεσμα. Βέβαια, πολλά τεστ χρειάζονται ακόμη και τρεις εβδομάδες για να βγουν θετικά, ώστε να υπάρξει αρκετή συγκέντρωση γοναδοτροπίνης στα ούρα.

Το να προμηθευτεί μία γυναίκα τεστ εγκυμοσύνης είναι η πλέον εύκολη υπόθεση αφού είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή σε όλα τα φαρμακεία ακόμη και στο διαδίκτυο. Τα αποτελέσματα βγαίνουν σε λίγα λεπτά και τα περισσότερα ισχυρίζονται πως προσφέρουν σχεδόν 99% ακρίβεια. Ωστόσο, αν μία γυναίκα κάνει το τεστ νωρίτερα από τη μία εβδομάδα μπορεί το αποτέλεσμα να βγει αρνητικό παρόλο που υπάρχει πιθανότητα να είναι πράγματι έγκυος.

Για να αποφευχθεί ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα πρέπει να ελέγχεται η ημερομηνία λήξης του τεστ και να ακολουθούνται κατά γράμμα οι γραπτές οδηγίες. Επίσης μπορεί να γίνει και μία εξέταση αίματος για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει εγκυμοσύνη. Μόνο σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό να βγει θετικό αποτέλεσμα πριν τη μία εβδομάδα αλλά χρειάζονται 48 ώρες για να βγουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα. 

 

Σχετικά άρθρα