Μπορεί το ξέσπασμα ηπατίτιδας σε παιδιά να συνδέεται με τον αδενοϊό του κορωνοϊού;

Τις τελευταίες μέρες στην χώρα μας παρατηρήθηκε ένα παράξενο ξέσπασμα ηπατίτιδας σε παιδιά. Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και την Αμερική και την Ασία. Τα κρούσματα παγκοσμίως αφορούν τις ηλικίες 6- 16 χρόνων και οι ειδικοί εμφανίζονται προβληματισμένοι καθώς δεν γνωρίζουν την αιτία πρόκλησης της ηπατίτιδας. Κανένα από τα κρούσματα αυτά δεν εμφανίζεται θετικό στις ήδη υπάρχουσες μορφές ηπατίτιδας υποδηλώνοντας την εμφάνιση μίας νέας παθογένειας.

Η ηπατίτιδα ενδείκνυται από υπερβολικά υψηλά επίπεδα ηπατικών ενζύμων. Οι ειδικοί γιατροί προσπαθούν να εντοπίσουν την αιτία της επιδημίας. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, υπάρχουν ενδείξεις ότι ένας κοινός ιός, ο αδενοϊός, μπορεί να εμπλέκεται όπως δήλωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου σε τεχνική ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ένα στέλεχος αδενοϊού γνωστό ως F τύπου 41 εντοπίστηκε σε περισσότερες από 70 περιπτώσεις. Αλλά ενώ ο αδενοϊός αντιμετωπίζεται ως μια πιθανή υπόθεση, οι έρευνες συνεχίζονται για τον αιτιολογικό παράγοντα. Καθώς, όμως η ιατρική κοινότητα βρίσκεται σε επιφυλακή για νέα κρούσματα, ο αριθμός των προσβεβλημένων παιδιών αναμένεται να αυξηθεί αφού αναφέρονται περισσότερα κρούσματα στην Ιρλανδία, την Ισπανία, το Ισραήλ και άλλες χώρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ηπατίτιδας;

Τα τυπικά συμπτώματα της ηπατίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό
  • Κόπωση
  • απώλεια όρεξης
  • ναυτία και έμετο
  • κοιλιακό άλγος
  • σκούρα ούρα
  • ανοιχτόχρωμα κόπρανα
  • πόνο στις αρθρώσεις
  • ίκτερο

Όσο οι υποθέσεις αυξάνονται, οι ειδικοί μαθαίνουν περισσότερα για τις περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά. Συγχρόνως, γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν τυχούσες ομοιότητες ανάμεσα στις διαφορετικές περιπτώσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να εντοπίζονται τα κρούσματα.

Μερικά κοινά συμπτώματα που έχουν αναφερθεί σε γνωστές περιπτώσεις είναι η παρουσία διάρροιας και ίκτερου απουσία πυρετού. Η διάρροια, μάλιστα, είναι ένα αρκετά κοινό σύμπτωμα στα παιδιά και μπορεί να παρατηρηθεί με μια σειρά από μολυσματικά αίτια, συμπεριλαμβανομένων πολλών ειδών ιών, καθώς και μη μολυσματικών αιτιών. Όμως, ο ίκτερος είναι ένα πιο σπάνιο σύμπτωμα.

Ωστόσο, αναζητείται τυχούσα συσχέτιση με τον αδενοϊό του κορωνοϊού καθώς κάποια από τα παιδιά που διαγνώστηκαν με την νέα μορφή ηπατίτιδας είχαν προηγουμένως νοσήσει και με τον νέο κορωνοϊό. Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάποιο εύρημα.

Τι είναι και τι ρόλο παίζει ο αδενοϊός;

Οι αδενοϊοί είναι γνωστοί στους επιστήμονες και οι περισσότεροι από αυτούς θεωρούνται ακίνδυνοι, ειδικά για τους υγιείς ανθρώπους. Όπως και στους κανονικούς ιούς και εδώ υπάρχουν αρκετοί και διαφορετικοί τύποι, οι οποίοι προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα. Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από κοινό κρυολόγημα, έως πιο σοβαρές λοιμώξεις και επιπεφυκίτιδα.

Κυκλοφορούν όλο τον χρόνο καθώς δεν τους επηρεάζει η εποχή και μολύνουν και ζώα, ερπετά, ακόμη και ψάρια. Τα συμπτώματά τους στους ανθρώπους προκαλούν συνήθως ήπια αναπνευστικά προβλήματα. Όμως σε ευάλωτες ομάδες προκαλούν και βαριά νόσηση, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Με την παρουσία του νέου αδενοϊού F τύπου 41 που αναφέρεται σε πολλά από τα προσβεβλημένα παιδιά, ο ιός είναι επί του παρόντος η καλύτερη ένδειξη της ιατρικής κοινότητας σχετικά με την πηγή της ηπατίτιδας. Βέβαια, χρειάζονται περισσότερες ενδείξεις για να οριστεί αυτός ως αιτία. Παρ’ όλο που έχει εντοπιστεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί εάν και πως αυτός ο αδενοϊός έχει πιθανώς πυροδοτήσει την ασθένεια.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 100 αδενοϊοί. Είναι κοινά παθογόνα για τον άνθρωπο που επηρεάζουν κυρίως τα μάτια, τους αεραγωγούς και το έντερο, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν ασθένειες στο ήπαρ, το ουροποιητικό σύστημα και τους αδενοειδείς αδένες. Ο τύπος αδενοϊού 41 και ο τύπος αδενοϊού 40 σχετίζονται με την παγκόσμια διάρροια και τη θνησιμότητα από διάρροια στα παιδιά.

Επαγρύπνηση στους ειδικούς

Ιατρικοί γρίφοι όπως αυτός μπορεί να χρειαστούν χρόνο για να λυθούν. Οι μυστηριώδεις ασθένειες γενικά δεν είναι συχνές και μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να παρατηρηθεί ένα μοτίβο σε περιπτώσεις που δεν συμβούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση αυτών των προσφάτως αναφερόμενων ασθενειών έγινε σαφές ότι επρόκειτο για μια ασυνήθιστη ασθένεια με αριθμούς σε αυτό το εύρος που δεν παρατηρούνται συνήθως.

 

Σχετικά άρθρα