Πώς το να κόβεις 1 γρ. αλατιού καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού;

Η Κίνα είναι μία από τις χώρες που καταναλώνουν τις περισσότερες ποσότητες αλατιού παγκοσμίως. Για να καταπολεμήσει αυτό το ατυχές ρεκόρ η κινεζική κυβέρνηση οργάνωσε μία νέα στρατηγική που ονομάστηκε Healthy China 2030 που έχει ως βασικό στόχο την βελτίωση της υγείας των Κινέζων πολιτών και την μείωση της κατανάλωσης αλατιού στην διατροφή τους.

Πράγματι ο στόχος της κινεζικής κυβέρνησης αποδεικνύεται ορθός σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Nutrition Prevention & Health. Οι ερευνητές κατέληξαν πως η μείωση της πρόσληψης αλατιού κατά μόλις 1 γραμμάριο την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει 9 εκατομμύρια καρδιακά επεισόδια και να σώσει 4 εκατομμύρια ζωές μέχρι το 2030.

Σημαντικές πληροφορίες για το αλάτι

Το αλάτι, γνωστό και ως χλωριούχο νάτριο, είναι απαραίτητο μέρος της διατροφής μας. Υπάρχει φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, όπως τα μπιφτέκια και το γάλα, και οι κατασκευαστές τροφίμων το προσθέτουν συχνά σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Το νάτριο είναι σημαντικό για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου του ότι βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων υγρών στο σώμα.

Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται μια μικρή ποσότητα νατρίου καθημερινά για να μεταφέρει νευρικές ώσεις, να συσπάσει και να χαλαρώσει τους μύες και να διατηρήσει τη σωστή ισορροπία νερού και μετάλλων.

Ενώ το σώμα χρειάζεται μια ορισμένη ποσότητα αλατιού για να εκτελέσει τις απαραίτητες λειτουργίες, το μέτρο είναι το κλειδί. Σύμφωνα με το Dietary Guidelines for Americans, άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω θα πρέπει να καταναλώνουν 2.300 mg νατρίου ημερησίως. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως πέτρες στα νεφρά, αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.

Σύμφωνα με καρδιολόγους η υπερβολική πρόσληψη αλατιού έχει συσχετιστεί με υπέρταση και αυξημένους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου. Εκείνοι με τη σειρά τους οδηγούν σε αθηροσκλήρωση, καρδιακές παθήσεις και καρδιαγγειακό θάνατο, που αντιπροσωπεύει την υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου στον κόσμο.

Τι δείχνει η έρευνα;

Ηγέτιδα της έρευνας που έγινε για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης ήταν η Δρ. Monique Tan από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Η Δρ Tan και οι συνεργάτες της ερευνητές χρησιμοποίησαν προσομοίωση μέσω υπολογιστή για να προσδιορίσουν τη μείωση του αλατιού που είναι απαραίτητη για να δουν οι Κινέζοι πολίτες ένα σημαντικό όφελος για την υγεία.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι Κινέζοι πολίτες καταναλώνουν περίπου 11 γραμμάρια αλατιού την ημέρα, ποσότητα υπερδιπλάσια από αυτή που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 40% των θανάτων στην Κίνα. Έτσι, δεδομένου ότι το υπερβολικό αλάτι μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα, είχαν πρόσβαση σε δεδομένα από άλλες καρδιακές μελέτες για να τελειοποιήσουν τα μοντέλα τους.

Το κλειδί για τους συγγραφείς ήταν η μοντελοποίηση δεδομένων που υποστήριζαν τη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, η οποία είναι ο κορυφαίος αριθμός σε μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά αφού η αυξημένη συστολική αρτηριακή πίεση σχετίζεται με αυξημένα καρδιακά συμβάντα και η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

Η μοντελοποίηση της μελέτης έδειξε ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού κατά 1 g θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για ισχαιμική καρδιακή νόσο κατά 4% και τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 6%. Οι συγγραφείς λένε ότι εάν οι άνθρωποι διατηρήσουν αυτή τη μείωση κατά 1g μέχρι το 2030, 9 εκατομμύρια περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων μπορούν να προληφθούν.

Εκτιμούν ότι 4 εκατομμύρια από αυτά τα κρούσματα θα ήταν θανατηφόρα, επομένως μια μείωση του αλατιού κατά 1 γραμμάριο θα μπορούσε να σώσει 4 εκατομμύρια ζωές στην Κίνα μέχρι το 2030. Επιπλέον, η  μείωση της πρόσληψης αλατιού όχι μόνο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτων εξαιτίας τους, αλλά θα βοηθούσε επίσης στην ανακούφιση της πίεσης που υφίσταται το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Πώς μειώνεται πρόσληψη αλατιού;

Όπως έχει ήδη λεχθεί, το νάτριο βρίσκεται φυσικά σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα και ορισμένοι τύποι τροφίμων όπως το ψωμί, ορισμένα κρέατα και τα σνακ έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα αυτού. Ενώ πολλές φορές αναμένουμε ότι ορισμένα τρόφιμα έχουν πολύ αλάτι, μπορεί να εκπλαγούμε όταν μάθουμε ότι κάποιο ψωμί έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.

Έχοντας αυτό κατά νου, τα άτομα που ενδιαφέρονται να μειώσουν την πρόσληψη αλατιού μπορούν να ξεκινήσουν δίνοντας προσοχή στην περιεκτικότητα σε νάτριο στα τρόφιμα που καταναλώνουν ελέγχοντας τις διατροφικές ετικέτες. Εάν παρατηρήσουν ότι η περιεκτικότητα σε νάτριο είναι υψηλή, μπορούν να επιλέξουν να αποφύγουν συγκεκριμένα φαγητά ή να σχεδιάσουν να καταναλώσουν τροφές με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι για το υπόλοιπο της ημέρας.

Μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να γνωρίζουν περισσότερο πόσο αλάτι προσθέτουν στο φαγητό τους όταν μαγειρεύουν. Τα πακέτα μυρωδικών, παραδείγματος χάρην, έχουν συχνά υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο, κάτι που οι άνθρωποι μπορεί να μην αντιλαμβάνονται, καθώς δεν προσθέτουν απευθείας αλάτι στο φαγητό τους.

 

Σχετικά άρθρα