Καταναλώνεις πολλή ζάχαρη;- Μάθε τους 5 λόγους που κάνει κακό στην υγεία σου!

Τα σάκχαρα είναι ένας τύπος απλών υδατανθράκων που απαντώνται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα και ποτά. Είναι επίσης πρόσθετο σε ορισμένα τρόφιμα και ποτά. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως αύξηση του κινδύνου αύξησης βάρους, διαβήτη, τερηδόνας των δοντιών και πολλά άλλα.

Πολλά υγιεινά προϊόντα διατροφής, όπως τα γαλακτοκομικά, τα λαχανικά και τα φρούτα, περιέχουν φυσικά σάκχαρα που τους δίνει μια πιο γλυκιά γεύση. Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να συμπεριλαμβάνουν αυτές τις τροφές στη διατροφή τους, καθώς συνοδεύονται από μια σειρά από άλλα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν πολύτιμα οφέλη για την υγεία.

Πως επιδρά στην υγεία σου;

Σε αντίθεση με τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν φυσικά ζάχαρη, αυτά με πρόσθετη ζάχαρη δεν παρέχουν καμία θρεπτική αξία. Αποτελούν μια κακή πηγή ενέργειας, καθώς το σώμα αφομοιώνει την προστιθέμενη ζάχαρη πολύ γρήγορα και υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου.

1. Έλλειψη θρεπτικής αξίας

Η ζάχαρη είναι μια άδεια θερμίδα, η προσθήκη της σε τρόφιμα και ποτά αυξάνει σημαντικά την περιεκτικότητά τους σε θερμίδες χωρίς να προσθέτει κανένα διατροφικό όφελος. Το σώμα συνήθως αφομοιώνει γρήγορα αυτά τα τρόφιμα και ποτά διασφαλίζοντας την λάθος πηγή ενέργειας.

Τα προϊόντα που περιέχουν φυσικά ζάχαρη είναι διαφορετικά. Για παράδειγμα, τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν φυσικά σάκχαρα. Το σώμα αφομοιώνει αυτά τα τρόφιμα με πιο αργό ρυθμό. Τέτοια προϊόντα τείνουν επίσης να περιέχουν άλλα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, περιέχουν επίσης φυτικές ίνες και μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα.

Ωστόσο, η κατανάλωση κενών θερμίδων υπονομεύει τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση άλλων τροφών και ποτών που έχουν διατροφική αξία. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ανισορροπίες, όπου τα ελλείμματα θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω επιπλοκές στην υγεία.

2. Αύξηση βάρους

Ένας σημαντικός κίνδυνος κατανάλωσης υπερβολικής διατροφικής ζάχαρης είναι η αύξηση βάρους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά είναι πλούσια σε θερμίδες. Η κατανάλωση πάρα πολλών από αυτά τα προϊόντα θα οδηγήσει σε αύξηση βάρους, ακόμη και με τακτική άσκηση.

Καθώς το σώμα συνήθως αφομοιώνει τα προϊόντα που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα πιο γρήγορα, δεν αντισταθμίζουν την πείνα για επαρκές χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο τακτικό φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων συνολικά.

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει την πείνα προσδιορίζοντας πόση ενέργεια χρειάζεται το σώμα. Η διαταραχή στη λειτουργία της λεπτίνης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και παχυσαρκία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ζάχαρη δεν προκαλεί από μόνη της αύξηση βάρους και παχυσαρκία. Η ζάχαρη είναι μία από τις πολλές αιτίες.

Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία, βέβαια, είναι εν μέρει και αποτελέσματα μιας πολύπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ διατροφής, σωματικής δραστηριότητας, γενετικής και κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Παρ’ όλα αυτά, ο περιορισμός της ποσότητας ζάχαρης σε μια δίαιτα είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους πρόληψης της αύξησης βάρους.

3. Διαβήτης

Υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Δεν είναι αλήθεια ότι η ζάχαρη προκαλεί διαβήτη, αλλά μία δίαιτα υψηλή σε θερμίδες ανεξαρτήτως σακχάρων μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι υψηλές σε θερμίδες. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη.

Τα ζαχαρούχα ποτά είναι ιδιαίτερα προβληματικά για αυτό και η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη συνιστά την αποφυγή ζαχαρούχων ποτών για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

4. Αλλοιώσεις των δοντιών

Η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη τερηδόνας. Μετά την κατανάλωση ζάχαρης, τα βακτήρια στο στόμα σχηματίζουν ένα λεπτό στρώμα πλάκας πάνω από τα δόντια καταστρέφοντας. Αυτά τα βακτήρια αντιδρούν με τα σάκχαρα που υπάρχουν στα τρόφιμα και τα ποτά.

Είναι πιθανό ο οργανισμός να επιδιορθώσει μόνος του μέρος αυτής της βλάβης αλλά αν η δίαιτα παραμένει υψηλή σε ζάχαρη η ζημιά θα είναι μόνιμη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοιλότητες των δοντιών, δηλαδή, σε διαπερατές τρύπες που σχηματίζονται στα δόντια. Ο περιορισμός της πρόσληψης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της τερηδόνας.

5. Καρδιοπάθεια

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα αποτελέσματα μιας 15χρονης μελέτης υποδεικνύουν ότι τα άτομα με πολλή πρόσθετη ζάχαρη στη διατροφή τους είναι πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις από τα άτομα με ελάχιστες ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης στη διατροφή τους.

Και πάλι, η έρευνα δείχνει ότι τα ζαχαρούχα ποτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικά για την αύξηση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Αυτή η συσχέτιση μπορεί να οφείλεται στο ότι τα ζαχαρούχα ποτά είναι πλούσια σε θερμίδες, δεν επηρεάζουν την πείνα και παρέχουν ανεπαρκή ποσότητα ενέργειας.

Πώς πρέπει να την καταναλώνεις;

Η ζάχαρη από μόνη της δεν είναι ανθυγιεινή, η κατανάλωση της επιδρά στην δράση της στον οργανισμό μας. Για αυτό και η επιλογή μιας φυσικής πηγής ζάχαρης είναι καλύτερη για την υγεία από την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων. Η υπερβολική ζάχαρη στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει μια σειρά παθήσεων, όπως καρδιακές παθήσεις, αύξηση βάρους και διαβήτη.

Για να γνωρίζεις τα πρόσθετα σάκχαρα στα τρόφιμα, είναι σημαντικό να διαβάζεις προσεκτικά τις ετικέτες. Τα πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να εμφανιστούν σε πολλά εκπληκτικά προϊόντα. Ωστόσο, ορισμένες ετικέτες τροφίμων καθιστούν δύσκολο να ξεχωρίσεις εάν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, καθώς υπάρχουν πολλά διαφορετικά ονόματα για αυτή.

Για να διατηρήσεις μια υγιεινή διατροφή με ρυθμισμένες ποσότητες ζάχαρης, είναι καλύτερο για τους άνδρες να καταναλώνουν όχι περισσότερα από 36 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα και για οι γυναίκες όχι περισσότερα από 25 την ημέρα. Αυτή είναι η σύσταση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιάς.

Σχετικά άρθρα